Fins el 28% dels joves aturats d'entre 20 i 34 anys residents a Espanya considera la possibilitat de marxar fora de la Unió Europea (UE) per buscar feina; una proporció igual que en el cas de Finlàndia, i només superada per Suècia, que compta amb un 34%, segons les dades publicades a l'informe Young people on the labour market, publicat per l'oficina d'estadística europea Eurostat.

Mobilitat

A Espanya, un 36% dels joves aturats no està preparat per a mudar-se amb la intenció d'aconseguir una feina, el tercer percentatge més baix del bloc comunitari. No obstant això, la mateixa agència Eurostat destaca que en el cas d'Espanya la dada pot ser poc realista perquè una part important dels enquestats ha preferit no contestar. D'altra banda, tan sols s'observen percentatges menors a Portugal (29%) i Suècia (34%).

Més concretament, les dades asseguren que un 21% dels joves espanyols estarien disposats a moure's dins del país per trobar feina, un 15% es mudaria dins de la UE i fins a un 28% estaria disposat a marxar fora del bloc europeu. 

 

Percentatge de gent disposada a marxar. El·laboració pròpia: C.Serra

Els països els joves aturats estan més preparats per mudar-se dins del seu país per buscar feina són Romania i Alemanya (37%) i la República Txeca i Irlanda (35%). No obstant això, els més disposats a desplaçar-se a un altre Estat membre són els joves estonians i croats (26%) i eslovens (25%). Per contra, els països que van superar els dos terços de desocupats joves que no estan preparats per anar a un altre país a buscar feina són Malta (73%), Països Baixos (69%) i Xipre (68%). 

Conclusions principals

L'estudi conclou que les principal raons que els joves donen per no completar la seva educació són, o bé les ganes de començar a treballar, o bé la falta d'interès per la matèria escollida. A més, només el 15% dels que han començat a treballar recentment han rebut alguna ajuda per part de l'oficina de treball per trobar feina. Per últim, la dada més significativa és que aproximadament un quart dels joves europeus, el 23%, estan disposats a canviar de residència o bé ja ho ha fet, amb l'objectiu de trobar feina.