El president de la Cambra de Comerç d'Espanya, José Luis Bonet, ha apuntat que Joan Canadell s'equivoca quan assegura que el procés no ha afectat negativament l'economia catalana i ha demanat al nou president de la Cambra de Comerç de Barcelona que respecti els principis bàsics constitucionals.

"Que marxin quatre o cinc mil empreses no és intranscendent, però el que és cert és que l'economia catalana no ha col·lapsat, el que sí que ha fet és perdre rellevància i lideratge. Ara està en el pilot de les autonomies i aquest no és el seu paper", assegura Bonet en una entrevista a l'agència EFE. Bonet, president d'honor de Freixenet i del Fòrum de Marques Famoses, critica el discurs que sobre aquest assumpte manté Canadell, quan nega la influència negativa del procés en l'economia catalana i sosté que és un punt de vista "equivocat".

De l'elecció de Canadell ―que com a president de la Cambra de Barcelona ocupa també la vicepresidència segona de la Cambra d'Espanya― afirma que només es pot respectar, però li demana respecte pels principis bàsics constitucionals i desaprova que hagi decidit fer les rodes de premsa només en català.

De la crisi política encara oberta a Catalunya diu que és el principal repte per a Espanya, que requereix restituir la concòrdia i promoure que l'economia catalana recuperi el seu paper de lideratge, encara que admet que no s'han complert els mals pronòstics que ell mateix va fer el 2017 respecte a l'impacte econòmic del procés independentista.

Jose Luis Bonet Cambra Comerç Espanya EFE

Inquietud davant d'un govern PSOE-Podemos

Pel que fa a la situació política a Espanya, Bonet assegura que la possibilitat que es formés un govern de coalició de PSOE i Unidas Podemos ha generat inquietud entre els empresaris espanyols, més partidaris d'un Executiu "centrat" que d'un "escorat a l'esquerra". "No sé si en contra, però per descomptat (l'empresariat espanyol) tenia la preocupació que hi pogués haver un govern escorat a l'esquerra, que es radicalitzés i desequilibrés la feina de les empreses", admet Bonet en ser preguntat per la posició dels empresaris davant l'executiu de coalició que va fer fallida.

Incertesa

Bonet insisteix que les empreses necessiten un govern "estable i centrat que permeti que els empresaris tinguin la tranquil·litat suficient per fer la seva feina". "La part bona és que els empresaris s'estan acostumant a la incertesa i estan fent els deures i per això l'economia segueix funcionant", afirma Bonet, si bé reconeix que no és convenient que la situació de paràlisi política es prolongui de manera indefinida.

Encara que la incertesa s'estén a l'àmbit internacional, es mostra optimista i defensa que hi ha nombroses oportunitats a l'exterior que les empreses espanyoles no han de deixar escapar per por del "proteccionisme rampant o al Brexit".

"El canvi és estructural i això seguirà, perquè la crisi mateixa va ensenyar els empresaris que o surten o moren", afegeix alhora que recorda que la innovació i la marca són fonamentals en aquest procés, perquè "no es tracta d'exportar granels, sinó valor afegit".

Aquí destaca el paper de les cambres de comerç  i els seus programes d'ajudes per acompanyar les empreses en la seva sortida a l'exterior, un servei públic per al qual Bonet reclama també recursos públics, ja que ara es financen amb l'aportació voluntària de les empreses i els ingressos obtinguts per alguns dels seus serveis (mediació i certificació, entre altres).

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat