La revista Forbes, en la primera edició del seu Premi a la Filantropia, ha decidit reconèixer la feina d'Isidre Fainé, president del patronat de la Fundació Bancària 'La Caixa' i de Criteria Caixa, com a reconeixement a la tasca social. El també vicepresident de Telefónica, conseller de Suez i del Bank of East Asia i president de la Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvis, parla en exclusiva per a la revista Forbes del seu treball al capdavant d'una institució que concentra més del 90% dels actius de totes les fundacions filantròpiques espanyoles.

"En l'última dècada, entre 2008 i 2017, la Caixa ha dedicat més de 5.000 milions d'euros a l'avenç de la nostra societat, bàsicament en les problemàtiques social, cultural, educativa i científica," comenta. "És un gran honor que Isidre Fainé sigui el primer en rebre el premi Forbes a la Filantropia" assenyala Andrés Rodríguez, editor i director de Forbes.

"Durant aquesta dècada, set anys de greu crisi i tres de gradual recuperació, la nostra obsessió ha estat treballar per a les persones que ho passen pitjor", declara Fainé. Entre les causes prioritàries de la Fundació Bancària "La Caixa" es troba la pobresa infantil, que ha estat combatuda a través del programa CaixaProinfancia. "Ens hem proposat de trencar el circulo de pobresa hereditària, aquella que es transmet de pares a fills i a successives generacions en famílies amb escassetat de recursos," explica Isidre Fainé en l'entrevista.

"Durant 10 anys, hem treballat amb 283.500 nens i nenes i les seves famílies", afegeix. Un altre gran problema social que s'ha afrontat a través de la seva tasca benèfica són l'ocupació i l'habitatge. "Les persones que no tenen habitatge o treball|feina són dos col·lectius preferents per a la Fundació Bancària la Caixa", explica el president de la fundació. "Per pal·liar les dificultats d'accés a l'habitatge, disposem de dos programes: Lloguer Solidari i Habitatge Assequible".

"Quant a l'ocupació", prossegueix, "el programa Incorpora s'ha convertit en un referent en integració laboral en Espanya. Cada any, prop de 25.000 persones en risc d'exclusió social troben feina gràcies a la mediació d'aquest programa". Aquesta tasca social, en paraules de Fainé, està associada a un valor, el de la cultura de l'esforç. "Aquesta és veritablement la manera moderna de fer filantropia. Promoure l'esforç de les persones. Té molt a veure amb l'apoderament i, en ultimo acabo, és una filantropia l'èxit de la qual es mesura en la mesura que deixa de ser necessària. No podem quedar-nos quiets, sense posar tot de la nostra part, quan veiem en nostre al voltant persones que tenen necessitats bàsiques no cobertes i que pateixen per això," explica en l'entrevista.