L'Índex de Preus de Consum (IPC) va pujar un 1,8% l'octubre en relació amb el mes anterior i va disparar la seva taxa interanual fins al 5,4%, gairebé 1,5 punts per sobre de la taxa de setembre i el seu nivell més alt en 29 anys, degut a l'encariment de l'electricitat i de les gasolines, segons les dades publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

La taxa interanual de l'IPC registrada l'octubre (5,4%) és una dècima inferior a l'avançada a finals del mes passat per l'INE (5,5%). En el cas de la taxa mensual (1,8%), és dues dècimes inferior a la que va avançar Estadística (2%).

Desena taxa positiva consecutiva

Amb la dada interanual d'octubre, la més elevada des de setembre de 1992, l'IPC encadena la seva desena taxa positiva consecutiva. Segons Estadística, en el comportament interanual de l'IPC destaca la pujada dels preus de l'electricitat i, en menor mesura, dels preus del gasoil per a calefacció i el gas.

També van influir l'augment dels preus de la restauració i dels carburants i lubricants per a vehicles personals, així com el fet que els preus de la telefonia, dels serveis d'allotjament i dels paquets turístics van baixar menys l'octubre d'aquest any del que ho van fer el mateix mes de 2020.

En concret, el grup d'habitatge va elevar sis punts la seva taxa interanual a l'octubre, fins al 20,5%, per la pujada del preu de l'electricitat, mentre que el grup de transport va incrementar dos punts la seva taxa, fins al 12,3%, pel cost més gran de les gasolines.

Alhora, el grup de comunicacions va incrementar la seva variació interanual en més de dos punts, fins al -0,5%; el d'hotels, cafès i restaurants va elevar sis dècimes la seva taxa, fins al 2%, i el de lleure i cultura va registrar una taxa sis dècimes superior, situant-la en l'1,5%, per l'evolució del preu dels paquets turístics.

L'IPC a Catalunya

Per la seva banda, l'IPC a Catalunya corresponent a l'octubre creix un punt i mig respecte al setembre i situa la taxa interanual en el 5,2%, la més alta de la sèrie històrica des que es recullen dades per comunitats (es fa des del 2002). L'increment es deu a la caiguda de preus registrada l'octubre de l'any passat (-1,1%) i al fort encariment de la llum, aigua i gas (+17,7%) i els carburants (+12,6%). Pel que fa a la taxa intermensual, els preus entre setembre i octubre creixen un 1,7%, el que també suposa un nou rècord històric. 

La tendència a l'alça seguirà

És previsible que la tendència a l'alça dels preus es mantingui en els mesos vinents, vistes les previsions sobre els preus de l'electricitat i els carburants. Davant aquests increments els sindicats ja reclamen un augment dels salaris conforme amb l'augment de la inflació, una mesura que es descarta des de la patronal, que alerta que pot provocar un fre del consum.

La llum aquest divendres

El preu mitjà de l'electricitat al mercat a l'engròs (pool) per a aquest divendres pujarà fins als 185,02 euros per megawatt hora (MWh), la qual cosa representa un increment del 0,98% respecte als 183,21 euros per MWh assolits ahir.

No obstant això, aquest preu serà el segon més alt des de principi de mes de novembre, tan sols superat pels 199,28 euros per MWh d'aquest dimecres passat.

En termes anuals, la llum s'ha disparat un 304%, ja que el 12 de novembre de 2020 el preu mitjà per a aquell dia va ser de 43,3 euros el megawatt hora.

 

Foto principal: Un rentaplats / Unsplash - Nathan Dumlao