La inflació a Espanya es va disparar el passat mes d'agost al 10,5 %, una dècima més de la taxa que ja va avançar l'Institut Nacional d'Estadística (INE) el 30 d'agost passat i tres dècimes menys que la registrada el mes de juliol. El grup que més pressiona en el descens és el transport, amb una taxa de l'11,5%, quatre punts i mig inferior a la del mes anterior, a causa de l'abaratiment dels carburants i lubricants, davant de l'augment registrat l'agost del 2021.  

A Catalunya se situa en el 10,2%

Per la seva banda, l'IPC a Catalunya també es manté per sobre dels dos dígits a l'agost i s'ha situat en el 10,2%, segons ha informat aquest dimarts l'Institut Nacional d'Estadística (INE), tres dècimes menys que en el conjunt de l'Estat. Es tracta d'una dècima menys que al juliol i la segona pujada més alta des que es tenen registres per comunitats autònomes, des de l'any 2002. L'increment ha continuat impulsat, sobretot, per l'electricitat, el gas i els combustibles i els aliments.

Si ens fixem per comunitats, la millor dada la registra Madrid amb un 9,3%, seguit de Cantàbria amb un 10,1% i empata en tercera posició, Catalunya amb el País Basc en el ja esmentat 10,3%. Les dades més negatives estan en les dues castelles: a Castella-la Manxa un 12,6% i a Castella i Lleó, un 11,8%. En termes generals, la taxa interanual de l'índex de preus de consum (IPC) va baixar a l'agost respecte al juliol a totes les comunitats excepte Balears, on va créixer 0,4 punts percentuals, i a les Canàries, on va pujar 0,1 punts, segons les dades publicades aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

L'alimentació, disparada

D'altra banda, en xifres absolutes en el conjunt de l'Estat, l'INE manté al 6,4 % la inflació subjacent, que no inclou ni aliments frescos ni energia, tres dècimes més que la registrada al juliol. Els aliments i les begudes no alcohòliques es van encarir al juliol un 13,8% respecte al mateix mes del 2021, tres dècimes superior al mes passat i la taxa més alta des del gener del 1994, i un 0,5% respecte al juliol del 2022 , amb alces destacades en llet, formatge i ous, carn, el pa i cereals. Així es desprèn de l'Índex de Preus al Consum (IPC) difós aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que assenyala que la inflació general es va situar en un 10,5% interanual -tres dècimes per sota de la registrada al juliol - amb una variació mensual del 0,3%. Segons l'INE, les rúbriques amb més repercussió en l'increment de la taxa mensual de l'IPC general d'agost van ser el transport (11,5 %), l'habitatge (24,8 %), i els aliments i les begudes no alcohòliques (13,8%).

Precisament, aquests productes frescos que van des de la carn, el peix, els ous o les hortalisses, són els que la vicepresidenta i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha acordat marcar un topall màxim en el seu preu a les grans distribuïdores. De moment però, és una decisió que ha provocat discrepàncies d'altres sectors com el minorista que considera que pot afectar el mercat i promoure, per davant d'ells, les grans superfícies. A tall d'exemple, Carrefour va llançar aquest dilluns una oferta de 30 productes a 30 euros, seguint la recepta de la ministra Díaz, però on no es tenien en compte els productes frescos i sí d'altres processats com les galetes de xocolata.

I Europa?

Si prenem el pols a Europa, avui també s'ha publicat l'índex de preus al consum (IPC) d'Alemanya que va repuntar al 7,9% el mes d'agost, quatre dècimes més, malgrat les mesures de suport als ingressos de les llars que ha engegat el govern del país, segons es desprèn de les dades definitives publicades aquest dimarts per Destatis, l'oficina d'estadística germànica. La dada d'inflació confirma la primera estimació publicada fa dues setmanes. L'increment del 7,9% és el més gran des del mes de maig, quan es va registrar aquesta mateixa xifra. La taxa del cinquè mes de l'any va ser la més elevada de tota la sèrie històrica, que es va iniciar el 1991 després de la reunificació del país, i la pujada més gran dels preus des de finals del 1973 a l'antiga Alemanya Federal.

La taxa d'inflació harmonitzada es va situar en el 8,8%, fet que suposa un increment de tres dècimes en comparació del setè mes de l'any. Així doncs, malgrat les dades, Alemanya, igual que França, encara no arriben a la xifra de dos dígits que marca Espanya, però també estan prenent mesures excepcionals. A tall d'exemple, la ministra de Transició Energètica del govern d'Emmanuel Macron, Agnés Pannier-Runacher, ha assegurat que el govern francès treballa en un nou límit en la pujada del preu de l'electricitat per a tots els consumidors el 2023, ja que el 2022 el màxim ha estat del 4%-, encara que no va donar pistes sobre la nova forquilla: "El govern ha pres les seves responsabilitats per esmorteir la pujada del preu de l'electricitat, sense el mecanisme que vam posar en marxa la pujada no hauria estat del 4%, sinó del 40%. La nostra iniciativa serà la mateixa el proper any", en una entrevista a la ràdio RTL