L'Índex de preus del consum (IPC) a Catalunya va pujar nou dècimes el passat mes d'abril respecte a març per l'increment dels preus de la moda, i la taxa interanual es va elevar al 2,8,% segons dades fetes públiques aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

A l'Estat espanyol, la inflació va pujar un 1% l'abril respecte al mes anterior pel turisme i l'encariment del gas, i va elevar tres dècimes la seva taxa interanual, fins a situar-la en el 2,6%, tornant així als ascensos després del respir que va suposar la baixada dels preus al març.

Catalunya, juntament amb Castella i Lleó i Galícia, són les comunitats on més ha crescut la taxa interanual, registrant les tres un 2,8%, mentre que a l'extrem oposat hi ha Extremadura, amb un 2%.

Per què puja l'IPC?

En relació amb l'abril de l'any passat, els principals increments s'han vist en el preu dels paquets turístics (un augment del 20,9%) i dels allotjaments (6,2%), atès que enguany la Setmana Santa ha estat a l'abril.

L'electricitat continua pujant i ho fa un 12,8% en taxa interanual (2,5 punts més del que va pujar al març), mentre que els preus associats al transport augmenten (6,7%), però la pujada dels preus dels carburants d'aquest mes és més petita que la de l'abril de l'any passat. Pel que fa al conjunt de l'Estat espanyol, l'IPC ha registrat un increment d'una dècima amb relació al març i d'un 2,6% en comparació amb l'any passat.