Els preus van pujar a l'agost a Catalunya i van situar la taxa d'inflació anual en el 2,2%, una dècima menys que la registrada al juliol, segons les dades publicades aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). La caiguda de la inflació aquest mes d'agost en termes anuals s'explica perquè el preu dels carburants, els paquets turístics i els allotjaments hotelers tot i pujar ho van fer amb menys intensitat que a l'agost de l'any passat. Per contra, mentre que aquestes cistelles del transport, oci i cultura i hotels, cafès i restaurants han refredat els preus per fer front a la desacceleració del sector turístic, la factura elèctrica i els preus de les fruites de temporades escalfaven la inflació.

La desacceleració moderada de les xifres del sector turístic que s'ha registrat aquest estiu tant a l'estat espanyol com a Catalunya ha frenat la pujada de preus dels productes i serveis vinculats a l'activitat turística com es pot comprovar en les dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) en relació amb el mes d'agost. Font: INE / Elaboració pròpia

En termes anuals, les cistelles del transport, l'oci i cultura i els hotels, cafès i restaurants, tot i haver augmentat els preus per estar en plena temporada turística ho han fet de manera més moderada que el mateix mes de l'any passat. 

Per cistelles

Dins de la cistella del transport, els carburants i els lubricants han pujat preus però menys que a l'agost de l'any passat i amb un menor impacte també s'ha vist com els preus dels automòbils aquest agost han baixat mentre que l'any passat van pujar. En oci i cultura es pot observar que els preus de les promocions dels paquets turístics també s'han incrementat però menys que a l'agost del 2017. 

Finalment, l'altre cistella que ha frenat la inflació anual aquest agost ha estat la dels hotels, cafès i restaurants on els preus dels serveis d'allotjament pugen però menys que a l'agost del 2017. 

Mentre que aquestes tres cistelles han refredat la inflació, els aliments frescos i la factura elèctrica han ajudat a escalfar l'IPC amb increments de preus. En la cistella d'aliments i begudes no alcohòliques destaca l'evolució dels preus de les fruites de temporada que tot i baixar preus ho han fet menys que l'any passat. 

En la cistella de l'habitatge destaca la pujada de preus de la factura elèctrica que es troba en màxims davant l'estabilitat de preus que es va registrar a l'agost de l'any passat. La inflació subjacent, la que no té en compte el comportament dels preus dels aliments frescos ni dels productes vinculats al petroli s'ha situat a l'agost en una taxa del 0.8%, una dècima menys que el mes de juliol. 

Al conjunt de l'Estat

A l'estat espanyol, els preus van augmentar una dècima a l'agost en relació amb al juliol i van deixar una inflació anual del 2,2%, la mateixa taxa que la registrada al mes de juliol. 

Les dades interanuals del 2,2% publicades aquest dimecres per l'INE coincideixen amb les avançades el 30 d'agost passat tot i que no ho fan en l'increment mensual d'una dècima quan es va avançar un augment de dues dècimes. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat