Després de poc més de dos mesos, Inditex torna a ser l'empresa amb més capitalització de l'Ibex-35, que fins ara havia ostentat Iberdrola. Aquest nou canvi ha arribat després que l'empresa d'Amancio Ortega hagi pujat un 6,35% en bossa després de presentar resultats del primer trimestre fiscal (febrer a abril). En aquests tres mesos, l'empresa gallega va guanyar un total de 760 milions d'euros, un 80% més que en el mateix període de 2021. Tot plegat ha propulsat Inditex a créixer més del 6% i deixar el preu de l'acció en 23,63 euros, el preu més elevat de la jornada, per a una capitalització borsària total de 73.646,8 milions d'euros. 

Des de principi d'any, la companyia ha perdut un 15,23% en borsa, afectada, sobretot per la guerra a Ucraïna. De fet, el passat 31 de març l'acció d'Inditex va marcar el mínim anual amb 19,78 euros després de tancar les seves botigues a Rússia arran de l'esclat de la guerra. Ara bé, des d'aleshores la companyia dirigida per Marta Ortega ha recuperat el 19,5% del seu valor, principalment durant el passat mes de maig.  I com ja hem dit, amb la pujada d'avui, Inditex torna a ocupar el primer lloc en capitalització, i superar d'aquesta manera a Iberdrola. Cal recordar que fins al passat 31 de març Inditex havia dirigit amb mà de ferro aquest rànquing durant els últims 10 anys, però va ser superada per Iberdrola. D'aquesta manera, la capitalització actual d'Inditex és de 73.646,8 milions d'euros, davant dels 69.139,4 milions d'Iberdrola.

Resultats del grup

Tot plegat s'ha produït després que el grup hagi presentat els resultats del seu primer trimestre fiscal, que ha estat especial, ja que ha estat el primer trimestre complet amb Marta Ortega al capdavant de l'empresa. Més enllà d'això, el trimestre s'ha tancat amb xifres rècord, registrant un benefici net de 760 milions d'euros amb un augment del 80% respecte al 2021. La companyia, que ha fet una provisió de 216 milions d'euros corresponents a totes les despeses derivades de la situació a Ucraïna i Rússia, ha registrat entre l'1 de març i el 30 d'abril, un increment de les vendes del 36%, fins als 6.742 milions d'euros.

Inditex ha destacat en un comunicat que el creixement del grup ha estat robust en totes les àrees geogràfiques, amb l'excepció d'aquells mercats, com Ucraïna i Rússia, on es mantenen tancades temporalment les botigues i la plataforma online del grup des del 24 de febrer i el 5 de març, respectivament, o la Xina, on 67 botigues han estat subjectes a tancaments relacionats amb la covid-19. Els Estats Units continuen creixent de manera "notable" i es consoliden com a segon mercat més important del grup.

El conseller delegat d'Inditex, Óscar García Maceiras, ha assenyalat que aquests resultats són fruit "d'un model diferenciat i a ple rendiment". "La fortalesa i capacitat d'adaptació del model de negoci, i el sòlid acompliment dels nostres equips creatius, comercials i operatius aprofundeix la diferenciació de la nostra proposta, amb una marcada orientació a la innovació, la digitalització i la sostenibilitat," ha afegit. Així, el marge brut sobre vendes d'Inditex va assolir el 60,1%, el més gran en els últims deu anys, amb una despesa operativa que creix un 24%, per sota del creixement de les vendes. En concret, el marge brut va créixer un 37%, fins a 4.054 milions d'euros. El resultat brut d'explotació (Ebitda), per la seva part, va créixer un 55%, fins als 1.917 milions d'euros, mentre que el resultat net d'explotació (Ebit) va créixer  un 82%, fins als 1.034 milions d'euros.