Les accions d'Inditex, l'empresa amb més capitalització de la borsa espanyola, han caigut més del 6% aquest dimarts després de comunicar el nomenament de Marta Ortega com a presidenta de la companyia a partir d'abril de 2022 i la substitució de Pablo Isla. Els títols d'Inditex han tancat la jornada en 27,86 euros, la qual cosa suposa una caiguda del 6,1%, la més voluminosa del principal índex de l’Ibex-35, que avui ha perdut l'1,78%.

Malgrat la caiguda d'aquest dimecres, Inditex acumula uns guanys en borsa des de començament d'any del 9,5%. El grup tèxtil ha comunicat al mercat que el consell d'administració ha designat Marta Ortega, filla del fundador i primer accionista, Amancio Ortega, presidenta amb efectes de l'1 d'abril de 2022, en substitució de Pablo Isla, que exercia aquest càrrec des de 2011. Així mateix, el consell ha designat conseller delegat de la companyia a Óscar García Maceiras, fins ara secretari general d'Inditex.

Des de la firma d'anàlisi IG assenyalen que la nova variant del coronavirus ha causat correccions en els valors vinculats al cicle econòmic com Inditex, que pateix "una dura clatellada davant de l'aparició de la pandèmia, veient-se pràcticament obligada a realitzar un canvi en el seu model de negoci".

El canvi a la seva cúpula anunciat aquest dilluns "no s'ha pres amb alegria" entre els inversors, afegeix IG. En la mateixa línia, Renta4 considera que el relleu ha sorprès i que pot causar "impacte a la baixa" en la seva cotització, malgrat que Isla ha deixat la companyia ben preparada de cara al futur i amb una estratègia ben definida. Bankinter creu que, després de la reacció negativa d'avui, a mitjà termini l'equip directiu mantindrà les línies estratègiques del grup tèxtil.

L’Ibex-35 cau un 1,78%

La borsa espanyola ha acabat la sessió aquest dimarts amb un retrocés de l'1,78% llastada principalment per Inditex i les empreses del sector turístic, enmig dels dubtes sobre l'impacte que tindrà la variant òmicron de la covid. L'Ibex-35, principal índex del mercat, ha perdut 150,1 punts fins a 8.305,1 punts, amb el que els guanys acumulats l'any es redueixen al 2,87%.

Les declaracions del director executiu de Moderna, Stéphane Bancel, sobre la menor eficàcia de les actuals vacunes davant de la nova variant i els futurs de Wall Street a la baixa enfonsaven des de primera hora el parquet, que ha arribat a perdre els 8.300 punts. A aquesta tendència general se sumava la caiguda d'Inditex, que a l'obertura del mercat ha comunicat el relleu de Pablo Isla i el nomenament com a presidenta de Marta Ortega i la creació de la figura del conseller delegat.

Dins de l’Ibex-35, les accions d'Inditex han registrat la caiguda més important, el 6,1%, seguides de Grifols (5,38%) i dos valors turístics molt castigats per les restriccions a la mobilitat: Meliá Hotels, que ha caigut el 3,67%, i IAG, el 3,32%. D'entre els grans valors, a més d'Inditex, destaquen les pèrdues de BBVA, un 2,08%, Banc Santander, un 1,2%, i Iberdrola, un 0,12%, la que més volum d'efectiu ha mogut aquest dimarts al mercat. Amb només sis companyies en positiu, les millors han estat Xarxa Elèctrica, amb una alça de l'1,16%, Telefónica, del 0,88%, i Banc Sabadell, del 0,57%.