Les eleccions a les Cambres de Comerç se celebraran el proper 8 de maig en uns comicis trencadors. A la Cambra de Barcelona, Miquel Valls posarà fi als seus 16 anys al capdavant de l'ens cameral, i no s'hi pot tornar a presentar. Fins el moment, hi ha quatre candidats oficials per rellevar Valls a la Cambra: l'exconseller delegat de Cacaolat, Enric Crous; el president de Numintec, José María Torres; l'advocat i economista, Ramon Masià i el president del consell de Banca Mediolanum, Carles Tusquets. Segons fonts d'El Nacional, però, sembla imminent una fusió de candidatures entre Torres i Crous que encara no està signada "però si tot va bé, es farà oficial en les properes hores". 

"Encara no hi ha res signat, però anem cap a l'acord", apunten fonts properes a les negociacions. De fet, la possibilitat d'una campanya conjunta entre diversos candidats no és una sorpresa, tal com ja s'havia comentat prèviament, però el que fins ara era un xiuxiueig entre passadissos, ara les fonts apunten a "negociacions molt avançades". "Si tot va bé, aquest mateix divendres es farà la presentació oficial", asseguren. 

En aquest tsunami de cadires i noms hi entren en joc també altres entitats, com l'Associació de dones 50a50, liderada per Anna Mercadé, o el Cercle Català de Negocis i l'ANC. Des de 50a50 aposten per una candidatura conjunta entre Crous i Torres, ja que, segons apunten, "tindria sentit que s'unissin". "Les candidatures de Masià i Tuquets són les continuïstes", asseveren, "i una unió entre Crous i Torres donaria més opcions a un canvi dins la Cambra". Amb tot, per tal que 50a50 se sumi al carro d'aquesta probable llista conjunta, "s'hauran de complir unes condicions, començant per un 50% de dones a les cadires". 

D'altra banda, des de l'ANC, asseguren que "les negociacions no estan tan avançades", i que volen esperar "a veure què passa". Amb tot, sí que presentaran entre 38 i 40 epígrafs, "i a partir d'aquí, ja veurem", expliquen les fonts a aquest diari. 

Amb ANC i 50a50 o sense, fonts d'El Nacional asseguren que "encara no és del tot oficial", però "s'hauria de torçar molt perquè no hi hagués acord" entre Crous i Torres. "S'han fet moltes reunions i s'està ultimant l'acord", però encara hi ha alguns punts negres, "com visions macroeconòmiques o de gestió". En tot cas, si finalment tira endavant la fusió, "Crous anirà de president i Torres de vicepresident".  

Unes eleccions trencadores

Aquestes eleccions a la Cambra de Comerç de Barcelona comporten un abans i un després a l'ens cameral. D'entrada, es posarà fi als 16 anys de Valls davant l'entitat, i és la segona vegada a la història que hi ha més d'un candidat per rellevar la presidència.

A més, seran les primeres eleccions que incorporaran el vot electrònic, seguint el decret de la Generalitat, per tal d'augmentar la transparència. I és que un dels grans problemes de les eleccions a la Cambra de Comerç és la baixa participació dels votants. A les darreres eleccions, que van ser el 2010 -tot i ser mandats de 4 anys, però des del 2014 s'ha anat prorrogant la convocatòria d'eleccions- la participació va ser d'un 1,8% dels empresaris amb dret a vot. Per alguns, aquesta baixa participació és deguda a la falta de coneixement dels electors, que sovint no saben que tenen dret a vot. 

De fet, el cens electoral a la Cambra és de més de 400.000 electors potencials, entre els quals hi ha totes les empreses micro, petites, mitjanes, grans i autònoms que estan dins la província de Barcelona, excepte els del Bages i el Vallès Occidental, que disposen d'una cambra pròpia. A més, el vot de tots els elector té exactament el mateix pes, ja sigui una empresa d'1 sol treballador o de 3.000. 

Aquest gairebé mig milió d'electors estan cridats a votar entre els dies 2 i 7 de maig amb votació remota, i el dia 8 de maig presencialment. Amb tot, el dia 25 de febrer finalitza el termini per presentar candidatures, i les reunions entre despatxos està en ple auge. Encara hi ha temps per més sorpreses.