El Ibex-35 ha tancat aquesta dijous amb una pujada del 0,47% després de dues setmanes a la baixa i amb l'esperança posada en un acord sobre el Brexit, que s'ha confirmat després del tancament dels mercats europeus. El principal indicador de la borsa espanyola ha aconseguit tancar per sobre dels 8.100 punts en una setmana més curta de l'habitual i amb menor volum de negociació, ja que demà és Nadal. Els mercats també han palpat la incertesa provocada per l'aprovació pendent per part de president sortint dels Estats Units, Donald Trump, del paquet d'estímuls fiscals aprovat pel Congrés estatunidenc.

La borsa espanyola ha tancat amb un balanç setmanal positiu i ha anotat aquestes quatre sessions un 0,92%, malgrat que dilluns va perdre més del 3 %, la seva caiguda més important en tres mesos davant del temor per una nova soca del coronavirus aparegut al Regne Unit.

Santander ha pujat el 3,55 %; Repsol, el 2,51 %; BBVA, l'1,13 %; Iberdrola, el 0,53 %; i Telefónica, el 0,45 %. Dels grans valors de l'IBEX 35, només Inditex ha acabat la setmana amb pèrdues, del 0,80 %.

Acord sobre el Brexit

El Regne Unit ha tingut un paper influent en la borsa espanyola aquesta setmana. Després d'un inici complicat per l'anunci d'un nova soca de la Covid al país anglosaxó, el possible acord sobre el Brexit ha permès tancar l'Ibex-35 amb una pujada del 0,92%. Davant de la mateixa expectativa, dimecres va tancar en positiu i va pujar fins a l'1,76 % i es va aproximar als 8.100 punts. Aquell dia també es van conèixer dades positives com l'alça del 16,4 % del PIB espanyol del tercer trimestre o l'aprovació dels Pressupostos de 2021 a Espanya.

El Regne Unit i la Unió Europea han arribat finalment avui a bon port amb un acord sense aranzels ni quotes dins del mercat europeu, fet que significa un estalvi de costos per a les dues economies. L'acord ha estat confirmat després del tancament dels mercats, que ja s'havien vist empesos a l'alça per les expectatives sobre l'acord.

L'inici de la setmana havia estat complicat per al país anglosaxó amb l'aparició d'un nou soca de la Covid, fet que es va constatar en el Ibex-35. Molts països van tallar les comunicacions per mar, ferrocarril i aire amb el Regne Unit, i es van despertar els temors de les conseqüències econòmiques.

El preu de cru Brent, el de referència a Europa, va arribar a baixar aquell dia el 6%, i els valors "cíclics", i els vinculats al turisme, o empreses amb interessos en el Regne Unit van ser els més penalitzats.