El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, ha dit que els fons europeus Next Generation EU són "una oportunitat clau" per muscular la petita i mitjana empresa, les quals ha definit com "el moll de l'os de l'economia". Durant el cicle 'Rework', organitzat per Pimec, el conseller ha volgut enviar un missatge d'optimisme al teixit empresarial català, el qual ha patit el fort impacte de la pandèmia de la Covid.  "Us necessitem musculats per avançar en el procés de digitalització, descarbonització i econòmica circular", ha dit el conseller.

"Tothom ha passat un any molt complicat, però és obligatori tenir una mirada de futur i esperança perquè està canviant la situació", ha subratllat El Homrani, qui ha inaugurat la trobada digital sobre la reinvenció del treball. El conseller en funcions ha assegurat que invertir bé els fons europeus definirà les bases productives fins al 2040 i ha dit que cal "prendre consciència" que el moment actual és "decisiu". Per la seva banda, el president sortint de la patronal, Josep González, ha constatat que les pimes han de créixer i digitalitzar-se per superar la crisi. 

El conseller en funcions també ha exposat la necessitat de constituir un Govern ràpidament després de les eleccions catalanes del 14-F i també ha instat que surti una organització forta de les eleccions de Pimec del 23 de febrer, amb "capacitat d'arribar a acords i de pactar desacords".

Previsions de recuperació

El degà del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Oriol Amat, ha participat en l'acte, on ha exposat una radiografia de l'actual situació econòmica. L'economista preveu que l'economia reboti el 2021, després de caure un 11% el 2020, però considera que "el futur depèn del que fem avui". En aquest sentit, ha exposat que Espanya és el país on ha caigut més el PIB el 2020, a causa de la caiguda de l'activitat en alguns sectors claus com el turisme, però també per la manca d'ajudes suficients per part de les administracions.

Amat ha exposat que la recuperació es produirà "per barris", atès que mentre que alguns sectors es recuperaran ja el 2021, alguns com el de la restauració o l'entreteniment no ho faran fins al 2024, i sota el supòsit que la vacuna sigui efectiva.

Alhora, ha indicat que les exportacions i la indústria "estan tirant de l'economia catalana" davant la davallada dels serveis i el turisme. També creu necessari augmentar la inversió en R+D, tal com s'ha fet als altres països veïns, per tal d'incrementar la baixa productivitat a l'Estat.

Per la seva banda, Pere Cots, director de Consultoria Estratègica i Finançament de Pimec, considera que "anem tard" en articular instruments que millorin la solvència de les empreses. Ha confiat que, a partir del març, el govern espanyol concreti mesures com conversions de parts del deute ICO en ajuts directes, que podrien ajudar les empreses més castigades per la Covid a recuperar posicions.