Les pitjors previsions s'han complert. La crisi de la Covid-19 ha portat a l'economia espanyola a registrar el 2020 un descens històric del PIB de l'11%, malgrat que en el quart trimestre de l'any va aconseguir mantenir xifres positives, amb creixement trimestral del 0,4%.

Fins ara, el descens anual mésimportant del PIB s'havia registrat el 2009, en plena crisi financera, amb un retrocés del 3,8%, però amb la crisi del coronavirus s'han batut tots els rècords i el 2020 ha estat el pitjor any per al PIB des que l'Institut Nacional d'Estadística (INE) va iniciar la sèrie, l'any 1970. ES tracta, de fet, de la pitjor caiguda des de la Guerra Civil.

Contracció anual

És, a més, la primera contracció anual del PIB des de l'any 2013, quan va baixar un 1,4%. L'any passat, l'economia espanyola va créixer un 2%.

Espanya és entre les economies de la UE més afectades per la crisi de la Covid, juntament amb Itàlia o la Gran Bretanya, lluny d'Alemanya, que va tancar l'any amb una caiguda del PIB del 5%. Als Estats Units la caiguda ha estat del 3,5%.

Segons l'avanç de dades de Comptabilitat Nacional publicat aquest divendres, la demanda nacional va restar 9 punts al PIB el 2020, mentre que l'aportació negativa de la demanda externa va ser d'1,9 punts. A preus corrents, el PIB de 2020 es va situar en 1.119.976 milions d'euros, un 10% menys que el 2019.

coronavirus catalunya barcelona efe

El sector serveis ha registrat un descens de l'11,2% / Efe

La despesa pública va registrar en 2020 el seu major augment des del 2008, amb un creixement del 4,5%, mentre que el consum de les llars es va enfonsar un 12,4%, la seva major reculada de tota la sèrie (1970).

Per sectors, el primari registra un creixement anual del 4,7%. Per contra, el sector de serveis es va contreure en línia amb el PIB (-11,2%), mentre que el descens en la construcció va ser superior (-15,9%) i menor en la indústria (-9,4%).

Caiguda dels salaris i les hores treballades

La remuneració dels assalariats va baixar un 5,1% en 2020, mentre que la productivitat per hora treballada es va reduir un 0,6% i la productivitat dels llocs de treball equivalents va baixar un 3,8%. En 2020 les hores treballades van disminuir un 10,4% i el nombre de llocs de treball equivalents es va reduir un 7,5%.

Pot ser pitjor

En tot cas, l'INE explica que per diverses raons relacionades amb el calendari de disponibilitat d'algunes de les fonts utilitzades en l'últim trimestre de l'any, el volum d'informació avançada en l'avanç de dades ha estat menor que en ocasions anteriors. Aquest fet, unit a la dificultat que ha suposat per al mesurament estadístic un canvi de conjuntura com el de la crisi de la Covid, "fa preveure que les futures revisions dels resultats avui publicats puguin ser d'una magnitud més gran que l'habitual", precisa l'INE

 

Hi haurà ampliació

Imatge principal, el centre comercial Gran Via 2 de l'Hospitalet de Llobregat tancat a conseqüència de les restriccions per la Covid-19