La barcelonesa Holaluz deixa de comercialitzar gas. Set anys després de llançar el servei, la companyia fundada per Carlota Pi ha pres la decisió d'abandonar la comercialització de gas per "l'actual context sense precedents dels preus del gas". La companyia ha afegit que se centrarà en el negoci de l'electricitat i ha argumentat que ha pres la decisió per beneficiar als seus clients. Els 70.000 usuaris que tenien contractat aquest pla seran derivats a la tarifa regulada del govern espanyol. La cofundadora i presidenta executiva de la firma, Carlota Pi, ha indicat que aquesta activitat "generava beneficis" però ha remarcat que tanquen perquè "és millor pels clients" i no perquè perdessin diners.

La decisió presa en plena crisis de Rússia generarà un impacte negatiu en l'Ebitda (benefici brut d'explotació) de 3,9 milions d'euros per l'any 2022. En un comunicat, Holaluz ha assenyalat que l'any vinent l'impacte del tancament d'aquesta activitat generarà un impacte negatiu de sis milions d'euros respecte als objectius financers que la companyia va divulgar a mitjan 2022. "L'activitat de gas era contribuïdora neta a l'Ebitda", ha afirmat Pi, que ha recordat que Holaluz "no tindrà cap mena de penalització amb terceres companyies per deixar de subministrar gas als seus clients".

Tancament de la línia de negoci

L'empresa barcelonesa ha explicat que des que va començar a comercialitzar el gas el 2015 "ja tenia la convicció de tancar aquesta línia de negoci quan hi hagués una alternativa sostenible clara". "La situació extraordinària al mercat i la dificultat d'oferir una proposta sostenible als clients no ha fet més que accelerar la decisió", han argumentat des de l'empresa catalana. "Amb l'ambició de posar al client al centre i en l'actual context sense precedents dels preus del gas, la companyia ha pres la determinació de derivar-los a la tarifa regulada, on el preu està fixat per l'estat espanyol. Això els permetrà continuar cobrint les seves necessitats en les millores condicions existents".

Holaluz va tancar l'exercici 2021 amb una facturació de 236 milions d'euros, un 142% més que l'any anterior, i un Ebitda d'1,2 milions d'euros. L'empresa va incrementar un 29,78% els seus clients de llum i gas durant el 2021, fins a superar els 386.500 usuaris, mentre que les instal·lacions fotovoltaiques a les teulades van superar les 6.400 unitats. Fins al març d'aquest any la companyia comptava amb 7.023 instal·lacions fotovoltaiques a les teulades i 386.540 clients. La firma presentarà els seus resultats fins al 30 de juny el pròxim 20 d'octubre, quan farà públic també el seu pla estratègic pels anys vinents. Holaluz és una empresa dedicada a la comercialització d'energia elèctrica d'origen 100% renovable i de gas. Fundada l'any 2010 pels enginyers Oriol Vila, Carlota Pi i Ferran Nogué, la companyia es va convertir en la primera comercialitzadora elèctrica en línia d'Espanya. Amb seu a Barcelona, l'agost de 2017 donava servei de llum i gas a més de 100.000 clients i cinc anys més tard ha superat els 386.5000.