El Ministeri d'Hisenda prepara una normativa que permeti als inspectors d'Hisenda entrar als domicilis o a empreses sense necessitat d'avisar o demanar permís. El director general de l'Agència Estatal d'Administració Tributària (AEAT), Jesús Gascón, va assegurar aquest dijous que la regulació actual -que obliga a avisar per accedir-hi- no és efectiva. Segons el que ha explicat, el fet que un investigador, que té una autorització legal, pugui accedir a un espai privat, de persones físiques o empreses, sense avisar és fonamental per evitar la destrucció de proves. 

Gascón ha exposat aquesta proposta durant la seva intervenció davant de la Comissió dels Pressupostos del Congrés dels Diputats i s'ha anticipat a les crítiques. Ha assegurat que es fa càrrec que "hi ha aspectes en els quals es produeix un xoc de drets que és difícil de resoldre". De moment, aquesta llei és només una proposta sobre la taula, però Hisenda demana al Congrés que hi treballi, buscant la manera de conciliar drets. És difícil, però segons el director de l'AEAT cal fer que les inspeccions funcionin perquè el sistema actual és dèbil. 

Sentència del Tribunal Suprem

Aquesta modificació de la normativa ve motivada per una sentència de l'octubre en la qual es va anul·lar una interlocutòria judicial que autoritzava Hisenda a entrar al domicili d'una empresa basant-se en un pressentiment i en què aquesta tributava per sota de la mitja del sector, cosa que feia pensar a l'inspector que s'estaven ocultant vendes. La secció segona de la sala contenciosa adminstrativa del Tribunal Suprem va anul·lar-la per un error en la motivació, ja que no es pot entrar en un domicili per "un pressentiment". 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat