El Ministeri d'Hisenda ha hagut d'ajornar les primeres devolucions de l'IRPF dels contribuents que van cobrar prestacions de maternitat o paternitat el 2014 i 2015. El retard és per culpa de, segons fonts consultades per El Confidencial Digital, un col·lapse després de rebre en un mes el 70% de reclamacions corresponents a 2014 i 2015 que es podien sol·licitar des del 4 de desembre.

Per contra, els contribuents que van rebre prestacions públiques el 2016 i 2017 van poder començar a reclamar el 2 de gener.

El digital assegura que Hisenda ha rebut 672.746 peticions en un mes per les prestacions cobrades entre 2014 i 2015 i el ministeri no ha pogut seguir el seu pla inicial de resoldre aquestes devolucions abans del 31 de desembre de 2018. 

Aquesta quantitat de reclamacions, moltes irregulars i sense dret a devolució, han col·lapsat l'Agència Tributària, que ha endarrerit les tramitacions i també les denegacions d'algunes peticions. Hisenda xifra en 1.007.814 el total de beneficiaris.

Hisenda estima que es reintegraran uns 1.200 milions d'euros a més d'un milió de mares i pares, amb un import mitjà de 1.600 euros en les prestacions de maternitat i 383 euros en les de paternitat. 

Per reclamar la devolució, l'Agència Tributària ha habilitat un formulari específic en línia a la seva pàgina web en què s'ha d'indicar l'any en què es va demanar l'ajuda i un número de compte bancari, sense necessitat d'adjuntar documents addicionals. També és possible sol·licitar-ho en paper.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat