El Grup BBVA va obtenir un benefici atribuït de 3.001 milions d'euros en el primer semestre d'aquest any, la qual cosa suposa un increment del 59,3% interanual en euros constants i del 57,1% en euros corrents, gràcies al dinamisme dels ingressos, impulsats pel creixement de l'activitat (+12,6%), una adequada gestió de les despeses en un context d'elevada inflació i unes menors provisions, segons ha informat aquest divendres el BBVA a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

"En el segon trimestre de 2022, hem obtingut uns resultats sòlids, gràcies a la positiva evolució dels ingressos, impulsats pel creixement de l'activitat, i al bon comportament dels indicadors de risc", ha ressaltat el conseller delegat de BBVA, Onur Genç. "Aquests resultats ens permeten accelerar la creació de valor per als nostres accionistes i ser el banc més eficient i un dels més rendibles de la banca europea. Hem acompanyat als nostres clients amb un augment del crèdit en totes les geografies, que ha anat de menys a més l'últim any, fins a assolir taxes de doble dígit," ha subratllat.

Interessos i comissions

El marge d'interessos va assolir 8.551 milions d'euros entre gener i juny, la qual cosa suposa una alça interanual del 26,5%, impulsat pel fort increment de l'activitat. Per àrees, la bona evolució de Mèxic, Turquia i Amèrica del Sud va compensar l'estabilitat d'aquesta rúbrica a Espanya. Les comissions netes van augmentar un 17,8%, fins a 2.650 milions d'euros, amb una evolució positiva a les principals geografies, gràcies de nou a una activitat més gran.

En conjunt, els ingressos recurrents del negoci bancari (marge d'interessos i comissions) van registrar una pujada del 24,3%, fins a 11.201 milions d'euros, mentre que el resultat d'operacions financeres va registrar una alça interanual del 5,5%, fins a 1.095 milions d'euros, principalment per l'aportació de la unitat de Mercats Globals a Espanya i Turquia. El marge brut, per la seva part, va créixer un 15,8% fins a 11.509 milions d'euros i les despeses es van incrementar a un ritme (+12%) per sota de la inflació, que va arribar al 13,1% de mitjana als països en els quals BBVA desenvolupa la seva activitat, mentre que el marge net va assolir la xifra de 6.456 milions d'euros en els primers sis mesos de l'any, un 19% més que un any enrere.

Espanya, 808 milions de beneficis

Per mercats, Mèxic, que suposa el 53% del resultat, va aconseguir un benefici de 1.821 milions d'euros, la qual cosa suposa un increment del 48,3% respecte al primer semestre de 2021, mentre que a Espanya, excloent l'impacte net per la compra d'oficines a Merlin, va ascendir 808 milions d'euros. Turquia, per la seva part, va generar un resultat atribuït de 62 milions d'euros entre gener i juny de 2022, xifra que inclou l'impacte per l'aplicació de la comptabilitat per hiperinflació des de l'1 de gener.

A Espanya, l'activitat creditícia del banc va créixer un 3,6% en els sis últims mesos. L'entitat destaca el creixement dels segments més rendibles: grans i mitjanes empreses, préstecs al consum i targetes. En termes de risc, la taxa de mora va baixar el trimestre del 4,2%, mentre que al conjunt del grup va passar del 3% al 2,8%. Amb tot, el BBVA es reivindica com un "un dels bancs més rendibles d'Europa".

Com la gran majoria d'entitats espanyoles, el BBVA ha continuat concentrant i retallant l'últim semestre la xarxa d'oficines. Així, el banc ha passat de tenir 6.617 a 6.062, un 8,4% menys. Quant a la plantilla, creix un 1% i passa de 111.322 a 112.465, mentre que el nombre de caixers automàtics augmenta un 0,9%.