Les estacions de Grandvalira Resorts Andorra (Ordino Arcalís, Pal Arinsal i Grandvalira) han presentat les novetats per a la temporada d'hivern 2023-2024, que arrencarà l'1 de desembre i s'allargarà fins al 7 d'abril, sempre que les condicions meteorològiques ho permetin.

En la segona temporada conjunta sota el mateix paraigua, Ordino Arcalís, Pal Arinsal i Grandvalira mostren un hivern més la gran ambició per millorar les seves infraestructures i serveis per optimitzar l'experiència del client a través d'una inversió de 34,5 milions d'euros, pràcticament el doble que la passada temporada i la partida més elevada dels últims anys.

Les principals inversions s'han centrat en noves infraestructures i instal·lacions, amb un nou telecadira a Pal Arinsal i a Grandvalira, un nou edifici multifuncional, també a Grandvalira, així com l'optimització del sistema d'innivació a totes les estacions.

D'altra banda, s'ha apostat novament per la diversificació de l'oferta amb noves experiències, una millora dels serveis de restauració i de l'Escola d'Esquí i Snowboard, i s'ha reforçat el compromís per la sostenibilitat amb els objectius de continuar reduint les emissions de CO2 i augmentar l'autoproducció d'energia, entre altres.

Dels 34,5 milions d'euros d'inversió, 21,5 milions corresponen a Grandvalira, 11 milions d'euros a Pal Arinsal i 2 milions d'euros a Ordino Arcalís. El director general de Grandvalira Resorts, Juan Ramón Moreno, va destacar que "és una inversió històrica, la més alta dels últims anys, una mostra dels esforços que continuem posant a les estacions amb el compromís per optimitzar els recursos i continuar sent la referència del Pirineu i del sud d'Europa."

Inversions

Les estacions de Grandvalira Resorts han aprovat dos plans de creixement dels dominis a mitjà i llarg termini, amb una inversió prevista de 140 milions d'euros en els propers anys, una xifra que no contempla les inversions que es realitzen cada temporada en el manteniment i millora dels dominis.

D'una banda, la unió esquiable de Pal i Arinsal ha iniciat la primera fase aquest hivern amb el nou telecadira Port Negre, i a partir de la temporada 2024-2025 està previst que la unió esquiable sigui una realitat amb un nou teleesquí i pistes vermelles i negres.

La unió sumarà uns altres 7 km de pistes a Pal Arinsal, arribant així als 70 km totals. A més, d'aquí a 2028 es preveu la creació de noves pistes verdes i blaves a la zona del Coll de la Botella, que es convertirà en una nova porta d'entrada a l'estació amb serveis d'escola i taquilles. La xifra que s'invertirà amb aquests projectes serà de 40 milions d'euros.

D'altra banda, la nova concessió de SAETDE per a l'explotació durant els propers 50 anys de les pistes de Pas de la Casa-Grau Roig, aprovada pel Comú de Encamp, preveu una injecció de 100 milions d'euros amb un pla d'inversions que inclou l'expansió del domini esquiable al pic del Maià com a principal repte, juntament amb millores importants als peus de pistes dels sectors del Pas de la Casa, Grau Roig i Encamp, i en mesures de sostenibilitat.

Novetats

La principal novetat de la temporada a Grandvalira és l'ampliació del domini amb l'habilitació d'una nova àrea esquiable a la zona Encampadana de Canillo gràcies a la instal·lació del telecadira Seig, que ha permès la creació de 3 noves pistes vermelles que doten l'estació de 5 km més. Així, Grandvalira compta ara amb un total de 215 km, 140 pistes per a tots els nivells, i 76 remuntadors, mentre Grandvalira Resorts creix fins als 308 km esquiables.

Paral·lelament, s'estrena una central de neu a la mateixa zona aprofitant un edifici de serveis més proper que augmenta la capacitat d'innivació al sector Canillo.

La xarxa d'innivació de Grandvalira ha rebut també un important impuls, amb la instal·lació de 88 nous innivadores de neu de cultiu que han permès optimitzar la xarxa d'innivació. Una de les àrees on s'ha fet especial èmfasi és a la zona del Pla de les Pedres, és a dir, la zona d'enllaç entre els sectors de Soldeu i Grau Roig, un punt clau del domini.

D'altra banda, destaca la construcció del centre de rendiment esportiu en altura ICÒNIC, ubicat en el Port d'Envalira i dins del domini esquiable. A 2.500 m d'altitud i amb capacitat per a 180 persones, està previst que pugui obrir les seves portes el 2025 per convertir-se en un dels centres de referència del sud d'Europa per a esportistes professionals, federats i amateurs que desitgin preparar-se en altura per millorar el seu rendiment.

Així mateix, l'estació continua potenciant l'oferta dels esports alternatius a l'alpí amb un nou circuit d'esquí de muntanya i sis nous circuits de raquetes de neu, amb els quals Grandvalira amplia els circuits de les respectives disciplines en 5 km i 15 km, arribant als 53 km de circuits d'esquí de muntanya i 55 km de circuits de raquetes de neu.

L'estació de Pal Arinsal porta aquesta temporada una renovació molt esperada i que significa el primer pas de la unió per pista d'ambdós sectors: la renovació del telecadira Port Negre, un telecadira de 6 places desembragable que millora considerablement l'accés a la part alta i baixa del sector d'Arinsal. El sector també compta amb una nova pista blava de 700 m, El Niu. Quant a innivació, Pal Arinsal també ha realitzat millores a la xarxa amb 4 nous innivadores de neu de cultiu.

També a Pal, destaca l'inici de les obres del projecte del nou heliport nacional que s'ubicarà en la Caubella, que comportarà grans beneficis per a l'estació una vegada estigui operatiu, a finals del 2025.

En Ordino Arcalís, després de la gran transformació que va arrencar l'any passat, la zona de debutants de Planells s'amplia aquest any per passar dels 3.500 m2 als 6.000 m2 i comptarà amb una nova pista variant.

Sostenibilitat

Fa més de dues dècades que les estacions d'Andorra treballen per ser més sostenibles i cuidar el medi ambient, amb grans inversions destinades a projectes de promoció de les energies renovables, mesures d'estalvi energètic i autoproducció d'energia, així com l'optimització de la innivació amb neu de cultiu.

A nivell d'autoproducció d'energia, les estacions de Grandvalira Resorts treballen amb l'objectiu d'arribar a ser autosuficients en els propers anys. Actualment, produeixen el 25% de l'energia que necessiten al llarg de l'any, amb un 100% d'autosuficiència a Ordino Arcalís, un 37% a Pal Arinsal i un 6% a Grandvalira. Això ha estat possible gràcies al desenvolupament d'infraestructures com la minicentral hidràulica d'Ordino Arcalís, inaugurada el 2016, la minicentral hidroelèctrica de Pessons, en funcionament des de la passada temporada, o el Parc Solar del Planell de la Tosa, amb 22.000 m2 de plaques solars.

També es vol facilitar l'ús de les energies renovables als usuaris de les estacions, amb la instal·lació de nous punts de recàrrega per a vehicles elèctrics. Actualment, les estacions de Grandvalira Resorts disposen de 65 carregadors per a vehicles elèctrics a peu de pistes.

La xarxa d'innivació és un dels pilars en els quals Grandvalira Resorts destina grans esforços per continuar oferint la garantia del 66% dels dominis innivados. Aquest hivern, les estacions compten amb 110 nous innivadores de neu de cultiu.

Gestió hidrològica

Les estacions d'Andorra han rebut recentment les conclusions d'un estudi sobre la gestió hidrològica, que s'ha realitzat a través de Ski Andorra en els últims 4 anys. D'una banda, s'han avaluat els efectes de la gestió dels recursos hídrics associats a les captacions d'aigua de les estacions de Grandvalira, Pal Arinsal i Ordino Arcalís sobre l'estat ecològic dels 8 trams de riu on tenen captacions d'aigua.

D'altra banda, s'ha elaborat un Pla de Gestió Hidrològica Sostenible per a cada domini esquiable que ha de permetre millorar, alhora que acreditar, el maneig responsable dels recursos hídrics i, per extensió, del patrimoni natural de les corresponents conques hidrogràfiques. En el treball desenvolupat també s'ha realitzat una modelització hidrològica que ha permès avaluar els possibles efectes del canvi climàtic, sota diferents escenaris, quant a la disponibilitat d'aigua.

L'Abarset torna aquesta temporada amb una agenda amb què el local del sector El Tarter persegueix ser el punt de trobada de l'après ski del Pirineu. Després d'haver rebut més de 100.000 persones l'hivern passat, L'Abarset prepara una temporada en què tornaran DJ de primer nivell internacional i festes com Brunch-In i Bresh. El restaurant, per la seva part, manté l'essència de la seva cuina amb una proposta bistronómica, tant de dia com de nit, que fan de L'Abarset un atur|aturada obligatori dins de l'experiència Grandvalira.

Competicions

Quant a les competicions, Grandvalira Resorts tornarà a ser escenari de competicions nacionals i internacionals: Audi FIS Ski World Cup (10 i 11 de febrer de 2024): la Copa del Món femenina d'esquí alpí torna Soldeu per tercera vegada, només un any després d'haver acollit les Finals de la Copa del Món per segona vegada. D'altra banda, la FIS ha situat Grandvalira en la llista provisional del calendari de la Copa del Món masculina de 2026.

També la Copa del Món de Kilómetro Lanzado (del 12 al 15 de març de 2024), la Copa del Món d'esquí de muntanya ISMF Comapedrosa Andorra (del 19 al 21 de gener del 2024), Freeride World Tour (entre l'1 i el 7 de febrer de 2024), Freeride Junior Tour (3 o 4 de febrer de 2024, Ordino Arcalís), Jam Extreme Freeride World Qualifier (entre el 14 i el 17 de març de 2024, Ordino Arcalís), Trofeu Borrufa (del 22 al 25 de gener de 2024) i UCI MTB World Championships (del 27 d'agost a l'1 de setembre de 2024).

Andorra torna a apostar per convertir-se en la seu d'uns Campionats del Món d'esquí alpí, l'esdeveniment més important a nivell mundial d'aquest esport. L'experiència assolida durant els últims anys i l'èxit organitzatiu de les Finals de la Copa del Món 2019 i 2023, i altres competicions d'alt nivell, han permès que Andorra afronti de nou el repte de presentar la seva candidatura per rebre els Campionats del Món 2029. La votació per escollir la seu es durà a terme a Reykjavík (Islàndia) el proper 4 de juny, i les altres estacions que hi opten són Val Gardena (Itàlia) i Narvik (Noruega).