La transformació de la Rambla ha arribat aquest dilluns, 17 de juny, a un canvi de fase important, ja que s’ha canviat el pla original d’anar reurbanitzant per seccions de mar a muntanya per fer-ho en tres zones, primer la vorera del Barri Gòtic, després la vorera del Raval i finalment el passeig central, amb l’objectiu d’accelerar les obres i tenir-les enllestides en la meitat del temps inicialment previst, és a dir, el 2027 i no el 2030. Per poder fer aquesta important intervenció, aquest dilluns s’ha començat a implementar la nova regulació de trànsit, amb uns canvis força significatius. 

 

El primer d’aquests canvis és que ja no es pot circular en sentit descendent, un fet que té el seu punt de partida al carrer Pelai, on en les últimes hores s’han instal·lat plafons informatius i barreres que redirigeixen el trànsit cap a la plaça de Catalunya. Aquest matí dos agents de la Guàrdia Urbana i un informador avisaven els conductors despistats de la nova configuració del trànsit. Ara bé, mentre cotxes, motos i furgonetes obeïen les directrius tot i que amb certa cara de perplexitat, algunes bicicletes sí que han optat per seguir en el sentit descendent, però pel passeig central, un aspecte que caldrà seguir de prop, ja que no és un espai on està previst que hi circulin.

Noves obres de la rambla bici / foto: Carlos Baglietto
Un ciclista opta per circular pel passeig central davant la nova regulació del trànsit / Foto: Carlos Baglietto
Noves obres de la rambla / foto: Carlos Baglietto
La zona d'obres d'aquesta nova fase se situa a la vorera del costat del Barri Gòtic / Foto: Carlos Baglietto
Noves obres de la rambla / foto: Carlos Baglietto
Un cotxe travessant el passeig central de la Rambla a l'altura del pla de la Boqueria / Foto: Carlos Baglietto

La raó per la qual els vehicles no poden circular en sentit descendent és perquè s’ha tallat al trànsit tota la vorera del costat del Barri Gòtic -una operació que encara s’estava efectuant aquest matí-, i els cotxes que van en sentit mar-muntanya pugen ara pel cantó del Raval. Per fer-ho, ha calgut girar tots els semàfors així com senyalitzar, amb pintades a calçada, advertiments del nou sentit del trànsit, perquè els vianants sàpiguen a quin costat han de mirar abans de travessar. Les marques del terra, de fet, encara feien olor de pintura a primera hora del matí.

Cotxes travessant la Rambla

Amb els vehicles pujant pel costat Raval i la calçada del Gòtic inhabilitada perquè és per on començaran les obres, ha calgut habilitar tres passos per a vehicles per sobre del passeig central, regulats amb semàfors, presència de la Guàrdia Urbana i barreres amb pilones i New Jersey perquè els vianants tinguin clar que durant un temps, i com ja havia passat històricament, els vehicles poden travessar el passeig central de la Rambla. En aquesta jornada d’inici d’obres s’ha pogut veure un optimista Ricard Font, director general de BIMSA, fent el recorregut de la zona. “Tot va bé”, han estat les paraules que ha creuat amb aquest cronista.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!