Els consellers d'Empresa i Treball i Acció Climàtica, Roger Torrent i Teresa Jordà, han presentat aquest el Fons de Transició Nuclear de Catalunya que tindrà per objectiu donar resposta a l’impacte del tancament de les dues centrals nuclears que actualment hi ha a Catalunya, Ascó i Vandellòs, programats, de moment, per 2029 i 2030 i que provocaran la desaparició d’uns 3.000 llocs de treball directes.

El fons estarà dotat amb 24 milions d’euros anuals i buscarà finançar accions de desenvolupament socioeconòmic i de transició energètica justa a les 5 comarques catalanes afectades, el Priorat, el Baix Camp, la Terra Alta, la Ribera d’Ebre i el Baix Ebre. A la pràctica, el Govern busca donar resposta al tancament mitjançant la creació de nous projectes que ajudin a la transició d'aquestes cinc comarques i crear així un teixit econòmic alternatiu. 

 

El fons, que es finançarà amb el 20% dels ingressos per l'impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient, creat per llei l’abril de l’any passat i que estarà en funcionament fins que tanquin les dues centrals. Per tant, això suposarà un finançament extra d'uns 200 milions d'euros pel territori. Alhora, amb la creació del projecte de llei de mesures fiscals per al 2022 s’incorpora la creació del fons de transició nuclear, finançat amb el 20% dels ingressos relacionats amb la producció d’energia nuclear corresponents al referit impost.

Línies de finançament

En la mateixa compareixença, Torrent i Jordà han avançat que la Generalitat ja està treballant en el reglament que regularà el fons i es preveu que, a més d’actuacions en els municipis afectats, el fons pugui també destinar-se a projectes o iniciatives que tinguin un abast territorial més ampli, sempre que contribueixin directament a la millora de la competitivitat i de la diversificació econòmica de les zones afectades.

En aquest sentit, es treballarà sobre 4 línies de finançament, la reindustrialització de la zona, que no necessàriament ha de ser energètica, potenciar el sector agroalimentari, les noves tecnologies i per últim potenciar el turisme vinculat al patrimoni natural. El conseller Torrent ha insistit que el repte és “aprofitar de manera eficaç i eficient aquest Fons per transformar el teixit productiu de la zona, per diversificar l’economia i generar les oportunitats laborals".

Torrent ha recordat que és el govern espanyol qui té les competències en matèria nuclear, però que, tot i això, “no ha fet res per facilitar aquesta transició justa de les zones nuclears”.