El Govern ha activat un pla d'actuacions per minimitzar els efectes de la sortida del Regne Unit de la UE per a les empreses catalanes que exporten, importen o tenen una filial al país. En una roda de premsa al Palau de la Generalitat, els consellers d'Afers Exteriors i d'Empresa i Coneixement, Alfred Bosch i Àngels Chacón, han presentat la 'Finestreta Brexit', que pretén "sensibilitzar les empreses i preparar plans de contingència".

Algunes de les mesures incloses seran assessorament personalitzat en la cerca d'alternatives i de nous socis en cas necessari, suport en la diversificació de mercats i jornades de formació arreu de Catalunya. En aquest sentit, Bosch ha assegurat que la feina del Govern és “anticipar-se” a les afectacions del Brexit al teixit empresarial. Segons el conseller, davant l'escenari "d'incertesa" el Govern ha d'estar preparat per les afectacions que el Brexit pugui tenir, i ha destacat que més de 19.000 catalans resideixen al Regne Unit, gairebé la mateixa xifra que els britànics residents a Catalunya.

Pel que fa a l'àmbit empresarial, Chacón ha recordat que actualment són 3.374 les empreses catalanes que exporten al Regne Unit -és el cinquè soci comercial de Catalunya- amb un valor de 3.926 milions d'euros. D'altra banda, les importacions el 2018 es van situar en els 2.829 milions d'euros, un 11,7% més que l'any anterior, i 461 empreses catalanes hi tenen ubicada una filial. Les principals vendes al Regne Unit són d'automoció, aparells i material elèctric i plàstic i manufactures.

Què és la Finestreta Brexit?

Durant la roda de premsa, la consellera d'Empresa i Coneixement ha detallat algunes de les mesures que inclourà el pla d'actuació, com el 'Termòmetre Brexit', que permetrà a les empreses accedir a una web per fer una autodiagnosi de l'impacte al que poden estar exposades. D'altra banda, Chacón també ha destacat que hi haurà un assessorament "personalitzat" i gratuït sobre les àrees d'impacte del Brexit, així com recomanacions per fer un pla de contingència i alternatives i mercats per diversificar riscos. De la mateixa manera, també ha explicat que es donarà suport en la cerca de nous socis comercials si calgués.

En aquest sentit, els membres del Govern han posat especial èmfasi en què les empreses "es comencin a informar" dels canvis que hi pugui haver, i han remarcat que tenen "tot un equip i la maquinària d'ACCIÓ a la seva disposició". "Estem més que coberts en assessorament", ha assegurat Chacón.

D'altra banda, el pla també preveu que si després de l'assessorament es preveu iniciar o augmentar l'activitat comercial a altres països, hi haurà descomptes als serveis de la xarxa 40 Oficines Exteriors de Comerç i d'Inversions d'ACCIÓ per diversificar mercats. A més, al pla hi ha previstes jornades informatives a diversos punts de Catalunya i en aquest sentit Chacón ha afirmat que seran "proactius" en la sensibilització del territori i ha explicat que visitaran les 500 empreses amb filials al Regne Unit.

Pel que fa a les àrees d'impacte de la sortida del Regne Unit de la UE al teixit empresarial, el Govern detalla que pot implicar canvis en el sistema duaner, amb nous tràmits i autoritzacions; en el marc regulatori, legal i financer; i en l'organització de les empreses, on hi pot haver alteracions laborals. A més, també ha advertit que hi pot haver canvis logístics (especialment pel que fa al transport terrestre i als seus costos), i en l'estratègia i el model de negoci, que adverteix que pot veure's afectat en l'àrea comercial, però que recorda que pot suposar "una oportunitat" per guanyar espais de mercat.

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat