La recuperació de la gestió pública d'Aigües Ter-Llobregat (ATLL) és un dels punts candents del Govern, i una obra clau per Espanya. Així, la Generalitat remetrà a Acciona l'expedient de resolució en els propers dies, en què es fixarà el pagament de la Generalitat a l'empresa en una quantitat que oscil·larà entre els 150 i els 170 milions d'euros, segons ha avançat avui El Confidencial

Amb tot, la Generalitat s'havia compromès a pagar 308 milions a Accions, una quantitat que ha quedat reduïda a la meitat. La Conselleria de Territori i Sostenibilitat explica la diferència de les xifres segons l'inventari dels actius i del valor de l'ATLL que ha fet durant les darreres setmanes, i la xifra que marqui l'expedient de resolució vindrà determinada pels treballs de l'inventari sobre l'empresa, segons explica el digital. Alhora, per tal que el pagament es faci efectiu, caldrà primer que aquesta xifra es traslladi als Pressupostos de la Generalitat pel 2019 que s'han de presentar durant el mes de novembre, però en cas que no s'aprovin els Pressupostos, no està clar com es farà. 

Tot i que la quantitat que la Generalitat presentarà a Acciona és molt inferior a la que havia fixat l'empresa, no suposa un canvi en la renacionalització de l'ATLL, segons explica el digital; una renacionalització forçada per una sentència del Tribunal Suprem que va anular la privatització el febrer d'enguany.

A més, la Generalitat justifica la baixa quantitat de pagament per l'alta rendibilitat que va obtenir Acciona durant els anys que va explotar la concessió; una rendibilitat de més del 9% anual, quan els tipus d'interès estaven situats al zero i que feien de l'ATLL una inversió molt rentable. D'altra banda, Acciona sempre ha considerat que la Generalitat no va apujar les tarifes tal i com s'havia pactat en el concurs de concessió. Així doncs, s'espera que el procés sigui llarg, incert i acabi a tribunals. 

Antecedents

El govern de Torra va aprovar a mitjans de juliol el decret llei de creació de la nova empresa pública Aigües Ter-Llobregat (ATLL), que gestionarà la xarxa de proveïment d'aigua en alta per a 4,5 milions de persones, i que anul·la l'augment de la tarifa que estava previst per al 2018. La nova empresa s'ha creat després de l'anul·lació per part dels tribunals de l'adjudicació de la gestió de l'ATLL a Acciona, que va tenir lloc el 2012 durant el mandat d'Artur Mas i que va permetre a la Generalitat ingressar uns 1.000 milions d'euros.