El govern espanyol ha confirmat la retallada de les previsions macroeconòmiques per a Espanya de cara a aquest 2021 que va anunciar ahir la vicepresidenta segona, Nadia Calviño. De fet, ha estat la mateixa ministra qui ha anunciat aquesta retallada de set dècimes de la previsió de creixement del PIB per a enguany, fins al 6,5%

Segons ha explicat Calviño, aquesta baixada de les previsions és causada per l'alentiment de l'economia durant el primer trimestre de l'any per la tercera ona de la Covid. Ara bé, tot i aquesta retallada, l'Executiu espanyol ha elevat al 7% l'estimació de creixement per a 2022, que segons la ministra "és una previsió prudent i alineada amb els pronòstics dels analistes nacionals i internacionals", com l'FMI (6,4%) o el Banc d'Espanya (6%).

En una roda de premsa, Calviño, ha informat de totes les actualitzacions del quadre macroeconòmic que Espanya enviarà a Brussel·les a finals del mes d'abril juntament amb el pla d'estabilitat. Durant la seva intervenció la ministra ha indicat que la recuperació econòmica de la pandèmia "s'endarrereix un trimestre", si bé el saldo conjunt de tots dos anys (2021-2022) es manté, i es confirma el patró de 'V' asimètrica.

Previsions de l'atur

Tot i les bones previsions de creixement de l'economia espanyola, el que no sembla que baixi són les xifres de l'atur. Segons el govern espanyol, 2021 es tancarà amb una taxa pròxima al 15% i per 2022 es preveu que l'atur baixi fins al 14,1%. El que sí que és cert que aquestes noves previsions d'atur per aquest any són inferiors al 16,9% que va preveure l'Executi al mes d'octubre.

En relació amb la millora de la xifra l'atur, Calviño també ha explicat que les mesures de protecció de l'ocupació, com els ERTO, ha permès trencar la relació entre contractació econòmica i destrucció de llocs de treball.

Avançament de la rebaixa

Va ser la mateixa ministra Calviño, qui va anunciar aquest dijous que l'executiu revisaria a la baixa les seves previsions de creixement econòmic per a aquest any 2021, que segons les publicades al mes d'octubre l'augment del PIB del 7,2% que podria arribar al 9,8% amb els fons europeus.

Concretament, la ministra va assegurar que el creixement "podria ser una mica més baix" en una entrevista a Bloomberg TV. De fet, Calviño, va assegurar, com també ha fet avui, que la rebaixa del creixement és deguda a l'impacte de la tercera onada de la pandèmia.

Malgrat això, Calviño assegura que s'ha produït una millora "molt ràpida" de l'economia al març, la qual cosa portarà a un segon trimestre "de transició" seguit d'un fort rebot en la segona meitat de 2021.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat