El govern espanyol ha elaborat el pla pressupostari, que aquest mateix dilluns s'enviarà a Brussel·les, amb un dèficit públic de l'1,8% del PIB, tot i que el PP i Ciutadans han bloquejat al Congrés la tramitació parlamentària de l'eliminació del veto del Senat a la nova senda pressupostària.

Al final de la reunió del Consell de Ministres, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha indicat que si no s'aproven els nous pressupostos per a l'any que ve, el dèficit públic se situarà en el 2,2% del PIB per la pròpia inèrcia econòmica, per tant, quatre dècimes per sobre de l'1,8% plantejat pel Govern.

D'aquesta manera, el Govern ha mantingut la projecció d'estabilitat pressupostària plantejada i rebutjada al juliol pel Congrés, que preveu uns objectius de dèficit del 2,7% aquest any, del 1,8% el 2019, l'1,1% a 2020 i quatre dècimes de PIB el 2020. Montero ha explicat que el Govern seguirà treballant per fer possibles els canvis normatius que permetin veure la llum a la nova senda, i ha defensat que amb ella es corregeix l'incompliment "flagrant" dels objectius en els últims anys.

Rebaixa la previsió de creixement

El govern espanyol també ha rebaixat, d'altra banda, una dècima la seva previsió de creixement econòmic pel 2018 i pel 2019, fins el 2,6 % i el 2,3% respectivament, segons el quadre macroeconòmic inclòs en el borrador del projecte pressupostari que envia avui a Brussel·les. 

Aquesta moderació del creixement del PIB és degut a l'ajust del sector exterior, que restarà una dècima al creixement per enguany i no aportarà res al del 2019, davant les pitjors perspectives dels mercats d'exportació d'Espanya. Alhora, la taxa d'atur es manté en la línia de les anteriors previsions del govern de Sánchez, és a dir, el 15,5% pel 2018 i el 13,8% de cara el 2019. 

Dèficit del 2,7% pel 2018

La projecció de dèficit plantejada pel Govern de Pedro Sánchez, rebutjada pel Congrés a finals de juliol, planteja un dèficit del 2,7% aquest any, cinc dècimes més que el camí de l'Executiu de Rajoy, un 1,8% per 2019 (cinc dècimes més), un 1,1% per al 2020 (vuit dècimes més) i quatre dècimes el 2021, enfront del superàvit que augurava l'anterior Govern.

A més, Montero ha detallat que després de l'acord pressupostari es preveu una recaptació de 5.678.000 d'euros amb les mesures de la reforma fiscal i lluita contra el frau acordada amb Podem, sense incloure els ingressos per cotitzacions. L'impacte en els pressupostos de les mesures d'ingrés que afecten l'Administració General de l'Estat serà de 4.489 milions d'euros.