El govern espanyol ha aprovat aquest dimarts al Consell de Ministres el tercer Pla d'Acció per a la Internacionalització de l'Economia Espanyola 2021-2022, que suposarà la mobilització de més de 4.600 milions d'euros, segons ha anunciat aquest dimarts la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Maroto ha explicat que es tracta d'un pla "ambiciós", "modern", adaptat a la situació de pandèmia i resultat de la col·laboració públicoprivada. El Pla pretén avançar en l'ampliació de la base d'empreses que exporten regularment, especialment pimes, així com diversificar els mercats de destí, augmentar la resiliència del sector exportador o reforçar l'atracció d'inversions estrangeres. L'objectiu final del pla, ha insistit Maroto, és que el sector exterior sigui "clau" per a la recuperació econòmica després de la pandèmia.

A més, ha valorat que el pla vagi a ajudar la petita i mitjana empresa a explorar els mercats exteriors i fer ús dels nous instruments que s'oferiran a les empreses a través d'eines d'autodiagnòstic a partir de programes com el programa d'ampliació de la base exportadora.

"És un pla ambiciós, que podrà mobilitzar més de 4.200 milions d'euros i que se suma a un pla de xoc que presentem a final de l'any passat, que ha permès mobilitzar més de 2.600 milions, i que ens està permetent recuperar els nivells d'exportació que teníem abans de l'inici de la pandèmia", ha afegit, després d'afirmar que "aquests acords marquen el pas d'una millora important" del model productiu espanyol.

Així es distribuiran els 4.600 milions

Dels 4.681 milions d'euros que es destinaran al pla, la quantia més important, dotada amb 2.021 milions d'euros, es dedicarà a la contractació d'assegurances per compte de l'Estat, que gestionarà CESCE, així com 1.600 milions més perquè l'ICO pugui finançar nova activitat internacional.

Igualment, el pla contempla 500 milions d'euros per al Fons per a la Internacionalització de l'Empresa (FIEM), altres 350 milions per al Fons d'Inversions en l'Exterior (FIEX) i 131 milions per al Icex. Cofides rebrà 44 milions inclosos en el Pla, mentre que el Fons per a Operacions d'Inversió en l'exterior de les Pimes (FONPYME) gestionarà altres 35 milions.