El govern espanyol ha revisat a l'alça la seva previsió de dèficit públic per al 2021. Segons les últimes dades, el dèficit espanyol serà del 8,4% del PIB, 0,7 punts per sobre de l'última estimació, davant la rebaixa del creixement econòmic que marquen les últimes previsions. 

Així ho ha anunciat aquest divendres al matí la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, durant la presentació del Programa d'Estabilitat 2021-24. Les previsions més enllà d'aquest any marquen que l'Estat anirà reduint aquest dèficit fins al 3,2% del PIB l'any 2024.

Durant la presentació, Montero ha defensat que la senda de dèficit espanyola és "coherent" amb el quadre macroeconòmic que ja va presentar l'executiu sobre la previsió del PIB, la desocupació i ocupació per als pròxims anys, i aquesta xifra no incorpora l'impacte de les reformes pendents amb el que s'ha fet sota un "escenari inercial".

Cal recordar que l'última actualització del quadre macroeconòmic contempla un creixement del PIB del 6,5% per al 2021, molt per sota del 10% previst inicialment, a causa del "fort impacte" a la tercera onada.

Encara que la ministra ha assegurat que hi ha dades que conviden a l'"optimisme" davant la crisi, ha defensat que es mantinguin els estímuls econòmics "el temps que sigui necessari", ja que podria suposar un "risc" sobre el camí ja recorregut el fet de retirar-los abans d'hora.

Pel que fa al tancament de l'exercici anterior, Espanya va tancar l'any amb un dèficit del 10,09%, xifra que augmenta fins al 10,97% si s'hi afegeixen les ajudes al sector bancari, on també hi ha inclosa la Sareb. Aquestes dades són molt superiors a les del 2019 (2,86% del PIB), però inferiors a les previsions inicials de l'11,3%, tot plegat motivat per la crisi de la Covid. 

Imatge principal: Fotografia de María Jesús Montero durant la presentació de la previsió del dèficit espanyol - A. Pérez Meca / Europa Press