La portaveu del Govern, María Jesús Montero, ha apuntat aquest dimarts que abordarà la possibilitat d'apujar el salari mínim interprofessional (SMI) durant el primer semestre del 2021, una vegada hagin estat avaluats els efectes de la pandèmia sobre l'economia. Montero ha dit en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que no es pot "ignorar la situació econòmica" que travessa el teixit productiu del país, una situació complicada que es prolongarà en els propers mesos. El govern espanyol es va reunir ahir per segona vegada amb els agents socials per debatre aquesta qüestió, sense arribar a un acord, tal com va passar la setmana passada.

Montero ha recordat que en els últims dos anys s'ha pujat l'SMI un 30 %, però que cal actuar amb "intel·ligència política" i "prudència" per acompanyar el moment "tan greu" que viu el teixit productiu, especialment alguns sectors com l'hostaleria, per a la qual aquest dimarts s'ha aprovat un paquet addicional de mesures. El SMI es troba actualment en 950 euros mensuals bruts en 14 pagues.

De totes maneres, la portaveu del Govern ha assenyalat que "està fora de qualsevol dubte" el compromís del Govern amb complir el compromís que el SMI se situï en el 60% del salari mitjà al final de la legislatura.

Reunió amb els agents socials

El Govern es va reunir ahir amb els agents socials per abordar l'evolució de l'SMI el 2021. La segona reunió sobre aquesta qüestió va acabar sense acord, ja que la patronal CEOE no s'ha mogut del seu plantejament de no pujar en aquests moments l'SMI, mentre que els sindicats insisteixen en una alça del salari mínim.

Des de Treball assenyalen que en la reunió d'aquest dilluns s'ha tractat d'apropar postures i que hi ha consens en continuar negociant, previsiblement a començaments de la setmana vinent, amb l'objectiu de trobar una postura equilibrada entre els interessos dels treballadors, amb al voltant d'1,5 milions afectats per l'SMI, i la situació de les empreses en el context de la pandèmia.

"UGT i CCOO han reiterat la seva posició que el salari mínim interprofessional ha de pujar i no pot quedar-se enrere, tant per raons de justícia social com per eficàcia econòmica", han recollit els sindicats en un comunicat conjunt. Pel seu costat, la CEOE, s'ha mantingut en la seva postura que no és el moment adequat per a una alça, segons van apuntar des de Treball.

Divisió en el govern central

La vicepresidenta tercera del Govern i ministra d'Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, és partidària de prendre "una mica de temps" i adoptar una decisió un cop començat el 2021, si no s'aconsegueix un acord en el diàleg social, tal com va exposar ahir en declaracions a La Sexta.

Calviño ha subratllat que el compromís del Govern és clar amb la pujada de l'SMI, amb un increment del 30 % en dos anys, però que la qüestió ara és si "és aquest el moment oportú" tenint en compte les circumstàncies.

Per la seva banda, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, insisteix en la necessitat d'aplicar una pujada, almenys en línia amb la del 0,9% aprovada per a pensionistes i empleats públics. Díaz va exposar que "seria molt preocupant" que les empreses espanyoles "no poguessin suportar una pujada de  9 euros" en l'SMI.

Montero ha assegurat avui que és el moment d'acompanyar "les empreses en aquest difícil trànsit" per poder "encarar el semestre que ve en les millors condicions possibles".