La consellera de Drets Socials de la Generalitat, Violant Cervera, s'ha compromès aquest divendres al Parlament a destinar 1.000 milions d'euros a l'habitatge públic el pròxim any 2022. Violant Cervera, de Junts, ha comparegut en una sessió informativa davant la Comissió de Drets Socials del Parlament per primera vegada com a consellera d'aquest àmbit, que ha sumat l'habitatge a les seves múltiples competències, que inclouen infància, joventut, pobresa, discapacitat i inclusió social, entre d'altres.

L'Agència Catalana de l'Habitatge té aquest any un pressupost d'uns 200 milions d'euros, que l'any vinent s'incrementarà a 1.000 milions, per "millorar l'accés a l'habitatge dels col·lectius més vulnerables i amb més dificultats". Aquests 1.000 milions d'euros es gestionaran directament des de Drets Socials, ha assegurat la consellera, en resposta a les preguntes del diputat d'En Comú, Joan Carles Gallego, durant la seva compareixença parlamentària.

5.000 habitatges socials 

Segons la consellera, aquesta mesura no només respon a la necessitat de crear habitatge públic a Catalunya, sinó també perquè el 50% del pressupost de l'Agència Catalana de l'Habitatge ja es dedica actualment a temes socials, com ajudes per pagar el lloguer, entre altres prestacions. A més, la consellera ha assegurat que s'articularan mesures per ampliar el parc d'habitatge de lloguer social i lloguer assequible, amb un mínim de 5.000 habitatges.

El Govern aprovarà el Pla territorial sectorial d'habitatge i després "obrirem el procés de concertació i debat institucional, polític, social i del sector per aprovar un nou Pacte Nacional per l'Habitatge", ha explicat Cervera. També ha aprofitat l'ocasió per reclamar, com ja ho han fet anteriors consellers, que el patrimoni immobiliari de la Sareb (Societat de gestió d'actius procedents de la reestructuració bancària del Govern central) a Catalunya, que comprèn uns 3.000 habitatges, passi a dependre del Govern.

El quart pilar del benestar

A més a més, Cervera ha recordat que l’objectiu del Departament que encapçala és “consolidar els drets socials com a quart pilar de l´Estat del Benestar”, situant-los al mateix nivell que d’altres com l’educació o la sanitat. En la seva compareixença al Parlament, la consellera ha assegurat que “Drets Socials neix per garantir que tothom pugui desenvolupar el seu projecte vital lliurement i amb igualtat d’oportunitats, des del bressol fins al final de la seva vida," i també “garantir una recuperació social sense deixar a ningú enrere, posant les persones al centre de totes les polítiques”.

La consellera ha apostat per un nou pacte social que “blindi drets i garanteixi una recuperació justa”. En aquest sentit, ha reclamat enfortir i estendre els Drets Socials per superar la greu crisi social de la Covid-19: “Hem de donar resposta als efectes més immediats de la crisi i alhora, avançar cap a una societat més inclusiva i igualitària amb mesures de llarg abast i de gran impacte”.

 

Foto principal: la consellera de Drets Socials, Violant Cervera / ACN

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat