El Banc Central Europeu (BCE) i la Comissió Europea (CE) han reclamat aquest divendres al govern espanyol que faci una “gestió més efectiva” de la Sareb, el banc dolent que gestiona tots els actius tòxics de les entitats rescatades. “La desinversió del ‘portfolio’ de la Sareb ha progressat més lentament que el 2014 i el 2015, i això requereix una gestió més eficient”, assegura el darrer informe de seguiment de la situació financera a Espanya després del rescat bancari que elaboren regularment el BCE i la CE. El text també demana que s’acceleri la privatització de Bankia i Mare Nostrum, actualment propietat del FROB, i adverteix que qualsevol fusió entre les dues entitats hauria de “maximitzar la recuperació de fons públics”.

Més concretament, l’informe del BCE i la CE estipula que poden “sorgir noves rondes de recapitalització”, especialment depenent de l’evolució del sector immobiliari. Tot i això, les dues institucions asseguren que el pla de negoci de la Sareb diu que el banc dolent hauria de tenir “suficients diners per pagar el seu deute sènior” sense “necessitats de capital addicionals o conversions del deute subordinat”. 

Privatització de Bankia i BMN

En línia amb les conclusions preliminars d'aquest informe, l'Executiu comunitari i el BCE han imposat pressa al govern espanyol de cara a completar la privatització de Bankia i de BMN, al mateix temps que han advertit que una fusió entre ambdues entitats hauria de garantir la recuperació de la màxima quantitat possible de diners públics. "Qualsevol decisió en aquest sentit hauria de respectar el principi de maximitzar la recuperació de fons públics i ser consistent amb els requisits del mercat únic", adverteixen en l'informe l'Executiu comunitari i el BCE.

Així, el text subratlla que el nou Executiu "necessitaria perseguir una estratègia ben dissenyada cap a la privatització dels dos bancs públics restants". "La venda de Bankia i BMN necessita completar-se", afegeixen les institucions europees, ja que és "important per enfortir encara més l'estabilitat del sector bancari". No obstant això, el ministre d'Economia, Indústria i Competitivitat, Luis De Guindos, va anunciar a principis de desembre que se subhastarà BMN abans d'estudiar una eventual integració. A més, el govern ha aprovat prolongar dos anys més, fins a finals de 2019, el termini de privatització de Bankia.

En qualsevol cas, l'informe destaca que la reestructuració del sector bancari espanyol "ha avançat bé" i que "la implementació dels plans de reestructuració dels bancs espanyols que han rebut ajudes públiques està gairebé completada". En la mateixa línia, el BCE i la Comissió Europea han subratllat que el sector financer segueix mostrant "un alt grau d'estabilitat", recolzada per la reestructuració en marxa, els baixos costos de finançament i la "fortalesa" de la recuperació econòmica.

Un creixement per sobre de les expectatives


Pel que fa al plànol macroeconòmic, l'informe recorda que el creixement econòmic durant la primera meitat d'any ha superat de nou les expectatives i segueix per sobre de la mitjana europea. Aquesta "sòlida" expansió, apunta el text, es deu al consum privat, la dinàmica d'inversions i les exportacions. No obstant això, també adverteixen que el dèficit públic espanyol “continua sent molt elevat”. A més, remarquen que la reducció fins ara s’ha basat “en gran mesura” en les perspectives econòmiques de creixement positives i en les millores en el finançament, principalment per la caiguda de la prima de risc. 

Les institucions conclouen que continua sent un repte aconseguir un creixement "equilibrat, sostenible i inclusiu", per la qual cosa han insistit en la necessitat de reprendre l'agenda de reformes per reequilibrar l'economia, reduir la desocupació i incrementar la productivitat i el creixement potencials.