Catalunya ha tancat el 2021 amb menys desocupats que a l'inici de la pandèmia, 369.158 persones per ser més exactes. Davant d'aquestes bones dades, el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha assegurat en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu ha assegurat que amb aquestes dades, Catalunya parteix d’una bona base per consolidar la recuperació i lluitar amb més força contra problemes estructurals com l’atur de llarga durada i el de majors de 45 anys.

En la seva intervenció, el conseller ha recordat que aquest 2021 "ha estat l’any de l’inici de la recuperació", i ha desitjat que l'any que acabem de començar, 2022, sigui el que consolidi aquesta recuperació. En aquest sentit, Torrent ha considerat que 2021 "ha estat un any molt positiu en termes d’ocupació", posant l'accent amb el descens de l’atur interanual  i ha afegit que això demostra que l’economia catalana s’ha sabut sobreposar a la pandèmia mostrant "fortalesa davant les successives onades".

 

El conseller també ha subratllat que les afiliacions a la Seguretat Social, amb 3.519.131, suposen la millor dada de tota la sèrie històrica i un creixement interanual del 4%, és a dir, l'increment més gran des del 2005. "Sense caure en triomfalismes, partim d'una bona base per consolidar la recuperació i lluitar amb més força contra problemes estructurals com l'atur de llarga durada i el de majors de 45 anys", ha insistit Torrent.

Recuperar l'autorització dels ERO

Un altre tema que ha ocupat part de la intervenció del conseller ha estat la reforma laboral, sobre la qual ha afirmat aquest que "no és la que necessita Catalunya" i ha reivindicat que la Generalitat torni a poder autoritzar els ERO i que els convenis sectorials autonòmics prevalguin sobre els estatals. Aquestes són dues de les principals demandes del Govern respecte al text de la reforma laboral que acaba d'aprovar l'executiu espanyol i que ha d'iniciar ara la seva tramitació al Congrés, un tràmit en el qual ERC jugarà un paper decisiu.

Torrent també ha deixat clar que l'actual text de la reforma laboral no agrada al Govern i ha afegit que  "no és la que volem ni la que necessita Catalunya". En aquest sentit, ha assenyalat que tampoc està a l'altura del llistó marcat pel govern espanyol. "No compleix les seves pròpies expectatives", ha sentenciat.

Plans de xoc

A part de les consideracions de tipus més general, Torrent ha recordat que el Govern està treballant, a través del Pla de Xoc contra l’atur, per seguir rebaixant les xifres de desocupats amb la inversió de 917 milions d’euros en polítiques actives d’ocupació, dels quals ja s'han mobilitzat més de 800, segons el mateix conseller, que s'han centrat "especialment en aquells sectors de la població amb més dificultats d’accés al món laboral". 

Aquest pla de xoc té dues cares, però, segons ha reconegut Torrent,  per una banda, s'ha aconseguit que l'atur juvenil s'hagi reduït a la meitat en un sol any, tant és així que les 19.740 persones menors de 25 anys en situació d’atur que hi ha actualment a Catalunya suposen la xifra més baixa des de 1996. L'altra part, no tan positiva, és l’atur de llarga durada, compost fonamentalment per persones majors de 45 anys, que encara no s'ha pogut reduir fruit dels canvis que viu el sistema productiu.

Ara bé, el mateix Torrent, tanmateix, ja ha anunciat que, en el marc del Pla de Xoc contra l’atur, el seu Departament obrirà el pròxim 10 de gener la convocatòria de dos programes de foment de l’ocupació a majors de 30 anys dotats amb uns 100 milions d’euros, amb el que preveu afavorir la contractació de més de 5.000 persones.