El Govern, a través de la Inspecció de Treball, ha transformat un total de 6.196 contractes temporals a indefinits entre gener i agost a través de 2.352 actuacions, que han resultat en 169 infraccions per frau en la contractació i sancions per un import de 194.486 euros.

En una entrevista a Europa Press, el conseller de Treball, Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat, Chakir el Homrani, ha quantificat així el primer balanç de la campanya contra el frau en la contractació prevista per a aquest 2018 pel seu departament per reduir l'excés de temporalitat del mercat laboral i que preveu iniciar un total de 1.800 expedients d'inspecció al llarg de l'any.

Objectiu: reduir la temporalitat

L'Homrani ha explicat que continuen treballant per disminuir el pes de la temporalitat, que assenyala com a indicador de la precarietat laboral i emfatitza que "afecta a tots els àmbits econòmics", malgrat que s'estan registrant bones dades com la creació d'ocupació i un atur per sota del 12% en el segon trimestre de 2018, així com que el sector industrial sigui el que més tira en aquesta tendència.

"La creació d'ocupació és bona i, a més, té un element molt positiu, si mires les xifres a nivell interanual, el sector que més tira és l'industrial i, quan és aquest el que lidera, tots els altres sectors creixen i sol ser amb unes bases productives millors", ha raonat.

El conseller ha sostingut que la qualitat dels llocs de treball que s'estan generant i què fer per millorar-la és una de les "obsessions" del departament davant de xifres que ha alertat que espanten, com el fet que 400.000 treballadors catalans estiguin en risc de pobresa. Per fer-ho, el Govern disposa de dues eines, tenint en compte les seves "limitacions competencials": la Inspecció de Treball, que compta actualment amb una plantilla de 241 inspectors i subinspectors a Catalunya, i la negociació col·lectiva.

"És clau la capacitat d'entesa de sindicats, patronals i l'Administració. També ho són els convenis col·lectius, que tenen rang de norma i és una manera de poder actuar al voltant de la qualitat de l'ocupació, tenint aquesta limitació de competències normatives. Tenim aquesta via, que la treballem i la continuarem treballant," ha remarcat.

En aquest sentit, ha defensat que és "possible" recuperar la taula permanent de diàleg social a Catalunya, així com enfortir altres espais com el Consell de Relacions Laborals, i l'ha lligat al desenvolupament d'una Llei de Participació Institucional i de Concertació, reclamada pels sindicats majoritaris de CCOO i UGT de Catalunya i que ha emfatitzat com a prioritat per a l'actual Govern.