Un total de 40 empreses catalanes han viatjat a la Xina i Hong Kong per impulsar una missió comercial i institucional liderada pel conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget. Sota la batuta d'Acció i l'Agència Catalana de Turisme, l'objectiu és "fer prospecció de mercat, aprofitar noves oportunitats de negoci, tancar projectes de cooperació tecnològica i promocionar Catalunya com a destinació turística." En total, més de 700 reunions amb empreses líders, associacions i entitats locals que tindran lloc des d'aquest mateix diumenge fins el pròxim divendres. A la recerca de nous socis, nous clients i nous distribuïdors pels seus productes i serveis. Tampoc s'ho perdran la directora general d'Indústria i consellera delegada d'Acció, Núria Betriu, i el director de l'Agència Catalana de Turisme (ACT), Xavier Espasa. 

Al llarg d'aquesta estada, la delegació del Govern visitarà algunes de les companyies que han invertit recentment a Catalunya o que volen invertir-hi. Es tracta de reforçar les relacions amb les empreses asiàtiques ja implantades, donar a conèixer Catalunya i atraure noves oportunitats d'inversió en sectors estratègics per a la competitivitat com l'alimentació, el turisme, l'automoció o la biotecnologia. Més enllà de la Xina continental i la municipalitat de Xangai, s'han intensificat les relacions institucionals amb Jiangsú i altres regions destacades com Guandong o Tianjin. "La Xina és una prioritat en l'estratègia d'atracció d'inversors estrangeres de la Generalitat en un moment en què aquest país es situa com un dels principals emissors d'inversió al món", han explicat fonts de Govern. 

Així ho demostren les dades que una vegada més, no enganyen. Les exportacions catalanes a la Xina i a Hong Kong han arribat aquest 2016 fins els 1.308 milions (+9%) i els 292 milions (+16%), respectivament. A un costat, 5.100 empreses catalanes que hi exporten i a l'altre, 2.690 més. A tall de comparació, un de cada quatre productes que Espanya ven a la Xina provenen d'empreses catalanes. Una estadística que arriba fins el 30% en el cas de Hong Kong. 

Noves missions empresarials

La missió del Govern a la Xina i Hong Kong s'emmarca dins l'estratègia de 138 noves missions empresarials programades per aquest 2017 amb la previsió que hi participin més de 1.000 empreses. Més concretament, 48 missions a Amèrica, 33 a Europa, 30 a Àfrica-Orient Mitjà i 27 a l'Àsia Pacífic. Fent balanç, Acció ha impulsat 274 missions entre 2014 i 2016 que han comptat amb la participació de 2.160 empreses. I quin és el resultat? Segons el Govern, 7 de cada 10 empreses asseguren haver millorar la seva posició competitiva internacional. Encara més: un 77% de les empreses participants preveu més facturació en el mercat de destí. 

Alhora, també s'obriran sis noves oficines exteriors de comerç i inversions de Catalunya arreu del món. Gràcies a aquesta ampliació de la xarxa de representació fins a les 42 delegacions que comptaran amb més de 140 treballadors, es passarà a donar cobertura a 109 regions econòmiques d'interès comercial. 

Mentrestant, el tinent d'alcalde de Barcelona Jaume Collboni també durà a terme aquesta setmana una missió econòmica i cultural a Hong Kong i Shenzen. Allà, es trobarà amb empreses tecnològiques de la talla de Huawei i ZTE que ja han mostrat el seu interés a aterrar a la capital catalana. També es presentarà la primera edició del festival Sonar a la Xina. Tant Collboni com Baiget finalitzaran la seva missió en la trobada "Barcelona.Catalonia @ Connect" que comptarà amb la presència de 250 empresaris de Barcelona, Catalunya i Hong Kong. Més networking i més oportunitats d'inversió entre Catalunya i Àsia.