El Govern ha estimat que el turisme a Catalunya s'enfonsarà entre un 41% i un 53% per la crisi derivada del coronavirus i que un 30% dels comerços catalans no tornarà a apujar la persiana

Ho ha avançat al Via Liiure de RAC1 la consellera d'empresa i coneixement, Àngels Chacón, aquest diumenge on també ha recordat que el turisme genera el 12% del PIB i el 14% d’ocupació de Catalunya. Per aquest estiu s'espera que el turisme que predomini al país sigui el domèstic, que representa només el 8% dels ingressos respecte el turisme global. "En canvi la despesa dels turistes estrangers arriba a 21.000 milions d'euros, això és més d'un 85%", destaca Chacón. Si normalment arriben més de 20 milions de turistes estrangers durant al temporada d’estiu, aquest any serien entre vuit i deu milions

Chacón ha detallat els resultats d'un anàlisi realitzat per conèixer la intenció de viatge i reserves de la població. Segons aquest estudi, el 40% de la gent té intenció de fer vacances i el turisme domèstic o d'interior se situa en primera posició. "El 30% anirà a segona residència, el 20% en hotels i el 15% en apartaments", ha assegurat.

La responsable d'empresa ha assegurat que l'any passat estaven molt contents amb els indicadors turístics: havíen aconseguit diversificar, desestacionalitzar i incrementar despesa. La tendència avança ara cap a una reconversió sostenible del turisme, però no s'ha de menystir aquest sector format majoritàriament per PIMEs. Tot i haver viscut una etapa d’emergència sanitària, Chacón ha subratllat que "ara tenim una situació d’urgència econòmica que derivarà a emergència social".

És un moment de canvi, una alerta, ha dit, que turisme i comerç a Catalunnya són dos sectors que requereixen ajuts directes, no només línies de finançament, que el que fan es refinançar deutes. "Concretament el sector turístic necessita 7.500 M€ per evitar la destrucció de 90.000 llocs de treball directes", ha indicat la consellera. 

Sobre tot aquest escenari, Chacón ha defugit de la paraula "catàstrofe" i ha explica que ara es viu un "moment de canvi".