El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha mostrat molt optimisme amb el futur del sector del turisme a Catalunya. Giró ha afirmat que hi ha "motius per ser optimistes" i ha reivindicat les fortaleses del sector, les quals cal preservar. "Quan es desfan les coses que creiem que no serveixen, sense voler podem perdre allò que ens aporta valor", ha remarcat, advertint que cal anar amb compte a l'hora de fer canvis al sector per tal de perdre allò que ja funciona. Tot i assenyalar les fortaleses existents en el sector, Giró també ha posat en valor la innovació en el mateix. "És evident que la indústria turística ha d'innovar i buscar possibilitats de millorar i d'ampliar els seus públics", ha afirmat. 

"Cada any s'allotgen a Catalunya 39 milions i mig de turistes. I només un fet tan extraordinari com la pandèmia ha pogut fer trontollar un sector que té uns fonaments robustos", ha remarcat Giró en la inauguració de la jornada Bases per un pacte sectorial pel turisme, organitzat per Pimec. El conseller ha assenyalat que el turisme a Catalunya creix any rere any i has esdevingut "un sector estratègic", el qual ocupa més de 450.000 persones. El motiu? El titular d'Economia ha afirmat que és la qualitat del mateix la que atreu milions de persones cada any, "si no, el client no repetiria", apunta. 

Les cinc 'P'

En el seu discurs en la inauguració de la jornada de Pimec, Giró ha proposat pensar el model d'èxit del turisme català a través de les cinc 'P': "producte, preu, proximitat, persones i paisatge. Cinc coses que no podem llençar per l'abocador, perquè són allò que ens fa forts i competitius". El conseller ha lloat  la riquesa de patrimoni natural, cultural i de paisatge urbà que té Catalunya, però també ha reivindicat el turisme de sol i platja de qualitat. 

Sobre el tipus de turistes al que apel·la el sector català, Giró ha apuntat a Europa. "El nostre mercat prioritari és Europa", ha dit. Catalunya compte amb diversos avantatges en aquest mercat, com la moneda única o la bona xarxa de comunicació terrestre o aèria amb la resta del continent, una xarxa que es reforçarà amb l'ampliació de l'autopista A9 del sud de França, com recorda el conseller. 

Per la seva banda, Antoni Cañete, president de Pimec, a la inauguració de la jornada ha defensat la creació d'un Pacte Nacional per al Turisme amb la participació de tots els actors dels sectors perquè serveixi de full de ruta per "no perdre aquest motor important de l'economia". També ha apuntat que la jornada, que tot just donava el tret de sortida, ha de servir per recollir idees i propostes que serveixin de base per incorporar-les a la nova llei del turisme: "Aquesta jornada fa que aquesta participació enriqueixi més les conclusions i propostes".