El Conseller d'Economia, Jaume Giró, considera que les mesures anunciades pel Banc Central Europeu no resoldran l'escalada de preus i frenaran la crisi i posa el focus en el cost de les energies: "Si no ataquem seriosament i de forma conjunta des de tota Europa, els preus del gas i el petroli, serà impossible reduir la inflació", en declaracions des de la delegació del Govern a Girona.

"Cal anar de forma conjunta"

Giró ha subratllat que "en el cas d'Europa, no és un problema monetari, sinó energètic clarament en el qual el component de la inflació que estem patint del 50-60% ve generat pel preu del gas i l'electricitat": En el cas de l'Estat espanyol, se suma que amb amb la reestructuració del 2008 del mercat financer, actualment és un mercat on hi ha quatre o cinc agents que tenen l'àmplia majoria de mercat i en les elèctriques també. Això, sumat a l'escassetat energètica deriva en un problema on les solucions cada vegada tenen una demanda més immediata.

Anteriorment, Giró va subratllar que la seva aposta és "refredar l'economia". L'inici de la inflació va començar amb la sortida de la pandèmia i l'increment del consum. Després, la guerra ho infla perquè el combustible i altres preus energètics és el 70% de la pujada. Ara doncs, hi ha pressa per canviar un sistema energètic que aposti per les renovables.

I a Catalunya?

En paral·lel, Giró avui ha donat un missatge de tranquil·litat en clau catalana sobre l'impacte de les mesures del BCE: "Hem de veure com això afecta a Catalunya en el pagament del deute, però des de principis de l'any 2022 hem negociat pel tipus d'interès fix. Segur que pel 2022 i 2023 serà poc rellevant. Es notarà, però poc". Això es deu a una important negociació que s'ha fet des d'Economia per aconseguir un interès fix dels crèdits oberts.

 

El Consell de Govern del Banc Central Europeu ha decidit avui apujar els tres tipus d'interès clau del BCE en 75 punts bàsics. El BCE assegura que "aquest gran pas anticipa la transició des del nivell altament predominant dels tipus de referència cap a nivells que garantiran el retorn oportú de la inflació a l'objectiu a mitjà termini del 2%". En conseqüència, el tipus d'interès de les principals operacions de refinançament i els tipus d'interès de la línia de préstec marginal i de la línia de dipòsit s'incrementaran fins a l'1,25%, 1,50% i 0,75% respectivament, amb efectes a partir del 14 de setembre de 2022.

Per la seva banda, la presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde, avisa que l'estiu ha actuat "com a boia" per a les economies que depenen, especialment del turisme, però que ara la realitat que arriba és una de ben diferent. "Durant l'estiu, atès que la gent va viatjar més, els països amb grans sectors turístics se'n van beneficiar especialment... Si bé el turisme pròsper ha estat recolzant el creixement econòmic durant el tercer trimestre , esperem que l'economia es desacceleri substancialment durant la resta d'aquest any", ha conclòs.