Gas Natural Fenosa ja ho té tot a punt pel transcendental consell d'administració que tindrà lloc el pròxim 21 de setembre. I és que l'entrada del fons nord-americà Global Infraestructure Partners (GIP) per 3.802,6 milions en l'accionariat no serà ni molt menys l'única novetat significativa de la multinacional catalana. S'està gestant una remodelació històrica.  

A nivell estructural, el president de la Fundació Bancària La Caixa, Isidre Fainé, assumirà la presidència no executiva de Gas Natural en substitució de Salvador Gabarró, que tal com ja va anticipar durant la darrera junta general d'accionistes celebrada el passat maig, ja feia mesos que esperava deixar-ho amb "certes ganes". "Més aviat que tard" però "no depèn de mi sinó de Fainé", afegia i així serà. Als seus vuitanta anys i després de quasi 12 al capdavant de Gas Natural, l'empresari manresà penjarà les botes i li passarà el testimoni a l'expresident de CaixaBank.

Per la seva banda, Rafael Villaseca seguirà com a conseller delegat amb poder executiu i es mantindrà el pla estratègic 2016-2020 que compta amb una inversió de 14.000 milions per créixer en xarxes de distribució i generació renovable."Una important inversió i esforç d'eficiència" que segons Villaseca és "molt convenient per a l'accionista."

Altes i baixes del consell

Però les altes i baixes tampoc acaben amb Fainé i Gabarró. Encara hi ha més, molt més. A partir del pròxim dimecres i d'acord amb el nou triumvirat format per la Caixa mitjançant el holding de Criteria (24,43%), Repsol (20,08%) i la recent arribada GIP (20%), l'exdirectiu de General Electric a Espanya, Mario Armero i el conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, compartiran la vicepresidència. També passaran a formar part del consell, el director general de Criteria, Marcelino Armenter, i el vicepresident de Criteria, Alejandro García-Bragado. 

I mentre uns entren, d'altres marxen. Aquest serà el cas de tres històrics: el president de Repsol, Antoni Brufau, el president de Damm, Demetrio Carceller, i el president de la CEOE, Joan Rosell. També s'envà el president de la consultora Iplusf, Heribert Padrol. I enmig d'aquest intercanvi de cromos, qui no es mourà són el secretari de Repsol, Luis Suárez de Lezo, com tampoc el responsable financer de la mateixa, Miguel Martínez. 

17 cadires i un canvi de formes

A l'espera que s'acabin de perfilar tots els noms, les cadires dels 17 membres del consell de Gas Natural es repartiran en base a la proporció de capital de la següent manera: CriteriaCaixa (4), Repsol (3), GIP (3), Independents (6) i Villaseca. A tot plegat, l'acord de govern corporatiu posa punt i final a 16 anys d'un pacte parasocial històric entre La Caixa i Repsol.

A partir d'ara, Gas Natural deixa de ser una companyia de decisions concertades i passa a necessitar una majoria reforçada de dos terços per prendre determinades decisions com són l'aprovació de plans estratègics, la venda d'actius, els pressupostos o els dividends. Ningú tindrà dret de veto.