En menys de deu dies la fusió de CaixaBank i Bankia pot estar tancada. Les dues entitats estudien reunir el diumenge 13 o el dilluns 14 de setembre els seus respectius consells d'administració on s'adoptarà un decisió definitiva sobre l'operació, segons fonts del sector.

Els màxims òrgans de govern de CaixaBank i Bankia esperen comptar ja amb els resultats de la due diligence (auditoria legal) que els permeti disposar de totes les dades sobre la taula per adoptar la decisió de seguir endavant o no amb l'operació que col·locarà la futura entitat com la primera en actius d'Espanya i la desena d'Europa.

Calendari

Ambdós consells van autoritzar l'inici de les negociacions, que van arrencar de forma discreta abans de l'estiu, i per al seu pertinent assessorament van contractar a sengles bancs d'inversió (Morgan Stanley en el cas de CaixaBank i Rotschild en el de Bankia), a més de consultores (Deloitte i EY, respectivament) i assessors legals (Uría Menéndez i Garrigues, respectivament). Si els resultats que dona la due diligence són positius, els consells decidiran donar el tret de sortida a l'operació i convocar sengles juntes extraordinàries d'accionistes, que se celebrarien previsiblement a la tardor, per aconseguir la seva preceptiva autorització.

CaixaBank i Bankia pretenen esgotar els terminis i accelerar al màxim els tràmits corresponents a fi de tenir ultimada la seva fusió abans de finals d'any, de manera que aquesta pugui materialitzar-se al tancament del primer trimestre de 2021, van informar Europa Press en fonts del sector.

L'operació ha arrencat amb força, en comptar amb la benedicció del supervisor (el Banc Central Europeu) i del govern espanyol, si bé Podemos ha mostrat el seu rebuig de la fusió.

Oficina Bankia Efe

Bankia disposa de més de 2.200 sucursals a tot Espanya. Foto: EFE

Personal i sucursals

La fusió de CaixaBank i de Bankia, tercera i quarta entitat per mida del sector financer espanyol, donaria origen a un grup amb actius per import de 650.000 milions d'euros, unes 6.600 sucursals (4.400 l'entitat catalana i més de 2.200 l'entitat nacionalitzada) i una plantilla lliga superior als 51.000 empleats (gairebé 35.600 CaixaBank i uns 16.000 Bankia), la qual cosa propiciaria significatives sinergies.

Els sindicats han mostrat la seva preocupació per l'impacte de la fusió en els treballadors. Xifres preliminars estudiades en les negociacions de fusió, preveuen que podria retallar-se la plantilla en uns 8.000 treballadors, la meitat dels que té ara Bankia, a través de baixes incentivades i prejubilacions. Els sindicats CCOO i UGT han reclamat sortides voluntàries i en bones condicions. La fusió també suposaria tancar més de 1.500 oficines, el 25% del total.

Foto principal, oficina de CaixaBank a Madrid. Foto: Europa Press

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat