CaixaBank i Bankia estudien una fusió imminent per reforçar-se davant la crisi generada pel Covid, segons han confirmat ambdues entitats a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CMNV). La fusió podria anunciar-se en les pròximes setmanes.

"En el marc de l'estudi habitual de possibles operacions estratègiques" Bankia "confirma contactes" amb CaixaBank, amb coneixement i autorització del Consell d'Administració, per a analitzar una "eventual oportunitat d'operació de fusió entre totes dues entitats". En un fet rellevant remès a la CNMV afegeix que s'ha sotmès als òrgans de govern de Bankia una "proposta d'inici d'estudi i anàlisi" que permeti al seu Consell d'Administració "adoptar la decisió fundada que correspongui, comptant per a això amb els assessors pertinents".

gonzalo-gortazar-conseller-delegat-caixabank-CBKGonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank. Foto: CBK

Igualment, CaixaBank ha informat que, després de l'autorització del seu Consell d'Administració, es troba en negociacions amb Bankia per a analitzar una fusió entre totes dues entitats. De moment, l'entitat apunta, no s'ha aconseguit cap acord sobre aquest tema, més enllà de la signatura d'un acord de confidencialitat per a intercanviar-se informació per a valorar l'operació.

650.000 milions en actius

Aquest moviment suposaria la creació d'un grup amb actius per valor de més de 650.000 milions d'euros, la major part dels quals a Espanya, cosa que el situaria de llarg com el banc més gran a l'Estat, i el deixaria a prop dels actius a nivell internacional del BBVA, de 750.000 milions.

La fusió marcaria una fita en el rescat financer , ja que amb ella el Fons de Reestructuració (FROB) públic espera que la participació recuperi gran part del que havia perdut en els últims anys. El fons de rescat espanyol manté encara el 61,8% el Bankia, que baixaria a prop de l'14% en el nou grup, en el cas que el bescanvi es faci pel valor actual en borsa. L'Estat seria el segon major accionista de l'entitat, per darrere de la Fundació la Caixa, que tindria al voltant d'un 30%.

Goirigolzarri BankiaEl president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri. Foto: Arxiu

La presidència del nou banc quedaria en mans de José Ignacio Goirigolzarri, actual president de Bankia, i el conseller delegat seria Gonzalo Gortázar, que ocupa el mateix càrrec. Això implicaria que Jordi Gual, actual president del banc català, abandoni el càrrec, segons ha avançat l'Ara.

CaixaBank té 4.460 oficines, de les quals 3.797 són a Espanya -la resta principalment a Portugal- i 35.589 empleats. Per la seva banda, Bankia compta amb 2.267 sucursals, totes elles a Espanya, i té gairebé 16.000 empleats. Els dos grups generarien sinergies en serveis centrals i en autonomies com Madrid, País Valencià, Múrcia, Balears i Canàries.