La fusió entre CaixaBank i Bankia donaria lloc al primer banc espanyol amb uns actius totals de 664.027 milions d'euros, en sumar els 445.572 milions del banc català i els 218.455 milions de Bankia.

Així consta en els últims comptes de les dues entitats, relatius al primer semestre de l'any.

De moment, ambdues entitats s'han limitat a confirmar aquesta nit que estan en negociacions per analitzar una fusió entre elles, però no han donat detalls de l'operació, que si es produeix seria una de les fusions bancàries més importants dels últims anys.

L'operació implica dues de les quatre principals entitats financeres del país, a més de tenir repercussions en el fons espanyol de rescat (Frob), que manté encara el 61,8% de Bankia.

A més, aquesta concentració s'acceleraria en un context complicat per a la banca, marcat pels baixos tipus d'interès i per la crisi de la Covid-19, però al seu torn, enmig de constants crides de les autoritats financeres internacionals en favor d'accelerar processos de fusions a Europa.

En els últims mesos, CaixaBank havia insistit en diverses ocasions que no preveia entrar en escenaris de fusions, però finalment la complexitat de l'escenari bancari ha fet que ambdues entitats estudiïn aquesta possibilitat.

Sempre segons els comptes del primer semestre d'ambdues entitats, CaixaBank sumava 35.589 empleats i un total de 4.460 oficines, mentre que Bankia tenia 15.947 empleats i 2.267 oficines.

Tot i que encara no se sap com es repartiria l'accionariat, és clar que La Caixa serà el primer accionista, i que l'Estat serà el segon, en controlar un 62% del capital de Bankia.

Bankia va guanyar 142 milions d'euros en la primera meitat del 2020, un 64,4% menys que un any abans, després de dotar 310 milions d'euros en provisions per afrontar la crisi generada per la pandèmia del coronavirus.

Per la seva part, CaixaBank va guanyar 205 milions d'euros, un 67% menys que fa un any, després de realitzar provisions per import de 1.155 milions per la pandèmia.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat