La Fundació la Caixa i el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) han anunciat el llançament del programa Fundació la Caixa- BIST Chemical Biology, destinat a impulsar la recerca en biologia química i l'obtenció de nous medicaments.

Segons han explicat ambdues institucions en un comunicat, el programa arrenca amb la incorporació de dos nous grups de recerca de l'Institut de Biornginyeria de Catalunya i de l'Institut de Recerques Biomèdiques de Barcelona, liderats per les doctores Irene Marco-Rius i Cristina Mayor-Ruiz, respectivament.

Doctora Cristina Mayor Ruiz Fundació la Caixa

Doctora Cristina Mayor-Ruiz / Fundació la Caixa

Barcelona, centre de referència en biologia química

El projecte té com a principal objectiu convertir la ciutat de Barcelona en un centre de referència en biologia química mitjançant la recerca i l'atracció de talent.

Per al director corporatiu de recerca i salut de la Fundació la Caixa, Àngel Font, “amb aquest programa la fundació fa un pas més en la seva aposta decidida per assegurar que els resultats de la recerca en salut es traslladin a la societat”.

“El suport a programes de recerca i innovació resulta imprescindible per potenciar un ecosistema que fomenti la cerca de noves solucions i de resposta als grans reptes actuals i futurs en l'àmbit de la salut”, ha afegit Font.

El potencial de la biologia química

Per la seva banda, la doctora Mayor-Ruiz, l'equip de la qual treballa en una tècnica innovadora de degradació dirigida de proteïnes, ha subratllat que “la biologia química té un gran potencial traslacional, especialment per a la producció de nous fàrmacs, per la qual cosa resulta interessant impulsar un nucli potent en un entorn com Barcelona”.

Doctora Irene Marco Ruiz Fundació la Caixa

La doctora Irene Marco-Rius / Fundació la Caixa

Finalment, la doctora Marco-Rius ha explicat que el seu grup es focalitzarà en el desenvolupament de tecnologies innovadores d'imatge molecular per al diagnòstic precoç de malalties.

La Fundació la Caixa, que compta amb un pressupost de més de 500 milions d'euros, té com a prioritat desenvolupar programes socials que pretenen donar resposta als grans reptes de l'actualitat. 

Imatge principal: Una tassa plena de medicaments / Unsplash - Adam Nieścioruk

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat