En contra del que demanen els sindicats, la patronal Foment del Treball Nacional ha assegurat avui que “s’ha d’intentar evitar una contrareforma" de la reforma laboral del 2012. Segons la patronal catalana, aquesta "ha estat molt positiva en termes de nova ocupació", motivant la contractació i "impulsant la negociació col·lectiva". 

Les dades, presentades aquest matí en el marc de l'Informe Trimestral sobre el Mercat de Treball i la Negociació Col·lectiva a Catalunya, mostren que en aquests darrers anys s'ha incrementat la contractació. Alhora, el director de relacions laborals i afers socials de Foment, Javier Ibars, assegura que la mesura que facilita l'acomiadament per part de les empreses "ha afavorit que s'augmentin els contractes indefinits, ja que ara les empreses no s'han de preocupar tant del cost de l'acomiadament". 

Per la seva banda, la presidenta de la Comissió Laboral i de Recursos Humans de Foment, María Ángeles Tejada, ha posat de manifest la baixada de l'atur, que mostra una reducció interanual del 5% a Catalunya i del 6,09% a nivell estatal. Amb tot, ha recordat que "les darreres dades del mercat laboral posen de manifest una desacceleració progressiva en el ritme de recuperació de l’ocupació". En aquest sentit, des de Foment consideren que "les altes taxes d'atur i un possible alentiment del creixement econòmic obliguen a no adoptar mesures que puguin comportar increments dels costos laborals o rigideses per facilitar noves contractacions". 

"No" a la contrareforma laboral del 2012

La patronal catalana ha estat molt crítica amb les "intencions del govern del PSOE de derogar la reforma laboral del 2012", tot el contrari del que demanen els sindicats com la UGT i la CCOO. Es tracta d'una reforma laboral impulsada pel PP el 2012. 

"Mecanismes com la suspensió de contractes o la reducció de jornada han fet que les empreses tinguin una opció i no s'apliqui l'acomiadament directe, i han evitat la destrucció de molta ocupació", ha explicat.

En concret, la reducció de jornada suposa el 8,88% de les mesures de flexibilitat interna que afecten la jornada laboral, i la suspensió de contracte, l'1,61%, mentre que l'ampliació de la jornada i la introducció o modificació de la distribució irregular representen el 38,7 i el 17% dels mecanismes més recurrents, respectivament.

Ibars ha destacat també en defensa de la reforma del 2012 que les empreses han vist reduït el cost de l'acomiadament, cosa que fa que "les companyies optin per més contractació indefinida".

En aquest sentit, dels 279.205 contractes laborals formalitzats en el mes de setembre a Catalunya, un 19,92% més que a l'agost i un 4,35% menys interanual, el 66,67% han estat indefinits i el 13,73 %, temporals, amb un augment dels primers davant de la reducció de la contractació temporal.

La presidenta de la comissió laboral i de recursos humans de Foment, María Ángeles Tejada, ha explicat que l'augment de la contractació indefinida respon també a la voluntat de les empreses d'"estabilitzar les seves plantilles i fidelitzar el talent".

Respecte a la posada en marxa de l'Acord Interprofessional de Catalunya (AIC) 2018-2020, signat el passat 3 de setembre per patronals i sindicats amb més presència en el territori, els representants de Foment han insistit en la necessitat que "els increments salarials s'adaptin a la realitat de cada empresa i sector".

"Tant l'aplicació d'acords com l'AIC i la millora de la situació econòmica han evidenciat una clara disminució de la conflictivitat laboral", ha afegit el director de relacions laborals de Foment, encara que ha deixat a una banda "les vagues polítiques".