Camil Ros, el secretari general del sindicat UGT de Catalunya, ha explicat aquest matí que se centrarà els pròxims mesos en assegurar que les patronals compleixen els acords interprofessionals signats a escala estatal i autonòmica, i seguirà reclamant al Govern la derogació de l'última reforma laboral. A més, Ros ha destacat la importància del compliment d'aquests acords, després d'"anys de crisi i de bloqueig de la negociació col·lectiva".

"Esperem que aquest segon semestre sigui l'inici real de la recuperació de salaris i drets", ha dit el líder sindicalista. Ros ha indicat que aquests acords -Acord (estatal) per a l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva i Acord Interprofessional de Catalunya- es tradueixen en increments salarials, recuperació del poder adquisitiu o en "expulsar companyies multiserveis que provoquin l'explotació laboral".

Els pactes

En concret, assolir un sou mínim interprofessional de 1.000 euros mensuals o percebre increments salarials del 3% (un 2% fix i un 1% variable) són dues de les principals mesures pactades en les negociacions entre els agents socials i el Govern.

L'aplicació d'aquestes mesures s'ha de fer "en tots els convenis col·lectius quan toqui, en el seu moment de renovació, però hi ha aspectes que ja es poden modificar. Serem molt contundents en l'aplicació d'aquests acords", ha reafirmat el líder sindical. "Hem fet l'esforç de signar, perquè podríem haver seguit la mobilització", ha afegit Ros, que assegura que si no s'apliquessin correctament les condicions pactades, el sindicat no descarta noves mobilitzacions si no es detecten avenços en el seguiment.

Demana la derogació de la reforma laboral

UGT també seguirà reclamant la derogació de la reforma laboral del PP, cosa que espera que es produeixi a curt o mitjà termini. Després, ha afegit, l'objectiu és assolir "un acord tripartit (patronals, sindicats, Govern) per a una nova legislació laboral que fomenti l'estabilitat".

Ros ha assegurat que encara que s'hagi produït un canvi de Govern i ara Pedro Sánchez, i "per molt que tingui un discurs diferent", el sindicat no renunciarà a l'anul·lació de la reforma laboral impulsada per Mariano Rajoy.

Les condicions laborals pre-crisi, l'objectiu

El sindicat aspira a aconseguir les mateixes condicions laborals anteriors a la crisi econòmica i denuncia la falta d'inversió en polítiques públiques que fomentin els plans d'ocupació i formació dels últims anys.

D'altra banda, Ros ha destacat el contingut de l'Acord Interprofessional de Catalunya, que signaran formalment la primera setmana de setembre els sindicats CCOO i UGT i les patronals catalanes Foment del Treball, Pimec i Fepime, per abordar la qüestió actual de les empreses que basen la seva activitat en l'economia col·laborativa.

"L'economia col·laborativa és més a prop de l'explotació que d'una altra cosa. Totes aquestes feines han de tenir també un marc legislatiu que doni cobertura als drets del treballador, i això només es pot aconseguir ampliant la negociació col·lectiva", ha assegurat el líder d'UGT Catalunya, plantejant-ho com un altre repte per al sindicat.