Foment del Treball ha alertat que les inversions “regionalitzables” a Catalunya previstes als Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) del 2017, d’uns 1.150 milions d’euros, baixen un 2,5% respecte les xifres de l’any passat, quan van ser de prop de 1.180 milions. A banda, l’entitat destaca que l’any 2015, segons la Intervenció General de l’Administració de l’Estat (IGAE), es va executar “únicament” el 70,8% de la inversió total prevista. Al conjunt de l’Estat la xifra va arribar al 89%. Les últimes dades disponibles de pressupost executat pel que fa a l’exercici del 2016, que fan referència al primer semestre de l’any passat, mostren unes dades “pitjors”, ja que l’execució va ser del 18,7%.

Encara en el capítol de l’execució de pressupostos, és a dir, les inversions que veritablement s’arriben a produir, la patronal presidida per Joaquim Gay de Montellà destaca que les comunitats autònomes on la xifra prevista es va acostar més a la real l’any 2015 van ser Andalusia (101%), l’Aragó (108%) i Madrid (127,7%). En aquest context, Foment del Treball destaca que aquell any a Catalunya es van realitzar “únicament” el 8,5% de les inversions liquidades regionalitzables per al sector públic estatal.

Unes dades encara "pitjors"

Les últimes dades disponibles per a l’exercici 2016, indica la patronal, fan referència al primer semestre, i les dades van ser “pitjors” ja que la liquidació en aquest termini per a les inversions regionalitzables va ser del 19% i a Catalunya es va situar en el 18,7%. La xifra a l’Aragó va ser del 36,6%, a les Canàries del 32,9%, a la Comunitat Foral de Navarra del 34,4% i a la Comunitat de Madrid del 28,3%.

Foment del Treball també explicita que “atès que ha estat de forma reiterada” que el grau de compliment de les inversions liquidades a Catalunya ha estat “més baix que la mitjana”, cal “revertir” la tendència.

El pitjor nivell d'inversió estatal

En la mateixa línia que la patronal catalana, un estudi de la pròpia Cambra de Comerç ja advertia que la inversió pública total de l'Estat a Catalunya va ser també el 2015 inferior al conjunt de comunitats autònomes. Dels 1.040,5 milions pressupostats, només s'han gastat 736,3 miliones, el que suposa un 71% mentre que la mitjana del conjunt és del 89%.

A més, Catalunya va tancar el 2015 amb el pitjor nivell d'inversió estatal en infraestructures des del 1997 (el primer any de la sèrie històrica). Dels 949,5 milions pressupostos per l'Estat a Catalunya, es van gastar 555,9 milions. O el que és el mateix, només un 59%, molt per sota de la mitjana del conjunt de les comunitats autònomes, que va ser del 72%.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat