L'associació FemCAT ha fet una crida als empresaris perquè apostin per la integració laboral de les persones amb discapacitat i a que aquesta situació "no sigui vista com un acte de caritat, sinó de normalitat". En concret, la fundació privada i independent que agrupa un centenar de directius i empresaris catalans, vol ajudar les empreses a "vèncer la por" que sovint genera la contractació de persones amb discapacitat física o intel·lectual i a que facilitin la seva incorporació al mercat laboral.

A Catalunya hi ha actualment 514.000 persones amb una discapacitat reconeguda, 280.000 d'elles en edat de treballar, encara que la taxa d'ocupació en aquest col·lectiu és del 36%. "Queda moltíssima feina per fer, volem que aquesta taxa creixi de manera significativa", ha assegurat el president de FemCAT, Pau Relat, durant la jornada "Integració laboral de les capacitats diverses" que considera que la millor manera de fer que les persones "amb capacitats diverses" tinguin "una vida plena" és incorporant-les al mercat de treball. La llei vigent estableix que les empreses de més de 50 treballadors han de comptar, com a mínim, amb un 2% de persones amb discapacitat.

No obstant això, FemCat creu que la incorporació d'aquestes persones a les empreses "no s'ha de fer per obligació, sinó per convicció", i que per a això cal normalitzar aquesta situació, desmentint falsos mites i donant a conèixer els seus beneficis. Segons Relat que també es conseller delegat de MAT Holding, es tracta "d'establir un espai de diàleg per als empresaris, difondre experiències pràctiques i intercanviar informació per aconseguir un nombre més gran d'empresaris que impulsin la contractació."

Empresaris líders

L'empresari Xim Raurich, del Grup Tramuntana, ha destacat que aquesta aposta per la contractació de persones amb discapacitat ha d'estar liderada pel mateix empresariat, que té a veure aquesta opció com una qüestió estratègica i com un acte lliure i socialment responsable. Perquè la integració sigui un èxit, això sí, és necessari identificar quins llocs de treball poden desenvolupar les persones amb discapacitat i formar-les en els processos i rutines de treball, cosa que les empreses poden fer amb el suport d'entitats d'acompanyament especialitzades en aquests col·lectius.

A més, Raurich ha constatat que no és certa l'associació de discapacitat i absentisme, que aquest col·lectiu no suposa un cost més elevat per a les empreses i que, en general, la seva incorporació millora l'ambient laboral i resulta una experiència enriquidora per a tots els implicats. "Volem remoure consciències i explicar amb casos reals per què val la pena", ha subratllat Relat.