Males notícies pel sector farmacèutic. La farmacèutica catalana Esteve acomiadarà un "màxim" de 103 treballadors al conjunt de l’Estat la qual cosa representa el 7% de la plantilla de la companyia, que actualment ocupa 1.290 persones. Esteve ha anunciat aquest dimarts en un comunicat la presentació d’un expedient de regulació d'ocupació (ERO) per “intentar aturar i recuperar les pèrdues operatives” que acumula des del 2017 i "adequar la dimensió d'Esteve Pharmaceuticals a la nova realitat del mercat".

Segons ha explicat l'empresa, l'ERO va dirigit a la farmacèutica, no al Grup Esteve -que actualment té en plantilla més de 2.600 persones-. Els acomiadaments també afectaran la plantilla de la farmacèutica a Catalunya però no inclourà els treballadors de les plantes productives de Banyeres (Baix Penedès), Martorelles (Vallès Oriental) i Celrà (Gironès), segons han concretat fonts de la farmacèutica a l'ACN i ha pogut confirmar El Nacional. Així doncs, asseguren que "no inclourà els centres productius". 

La companyia ha justificat la decisió per la important afectació sobre la “rendibilitat i sostenibilitat” de l’activitat de la farmacèutica que tenen el “limitat creixement del mercat farmacèutic espanyol, l’exigència d’una elevada inversió per continuar amb el desenvolupament dels productes en fases clíniques o l’impacte en la filial americana pel retard en l’autorització de nous productes per part de l’FDA”.

Esteve assegura que ja ha iniciat les negociacions amb els representants dels treballadors de la farmacèutica, que ara tenen quinze dies per constituir les meses de negociació. Una vegada constituïdes, tenen un mes per negociar amb l'empresa, i així la farmacèutica preveu que la negociació de l’ERO es tanqui abans de mitjans de desembre. La companyia ha remarcat que la decisió es pren després d'haver aplicat ja "un dur pla d'austeritat amb la reducció de despeses i inversions" que ha implicat prejubilacions i extinció de llocs de treball temporals.