El president de la Fundació Bancària La Caixa, Isidre Fainé, és l'únic filantrop català i espanyol que protagonitza el llibre de Forbes, Filantropia i Progrés. Grans filantrops del segle XXI, en què es destaca la trajectòria de quinze figures empresarials internacionals, entre les quals també es troben Bill i Melinda Gates, Carlos Slim o Mark Zuckerberg i la seva dona Priscilla Chan, entre d'altres.

L'obra, presentada aquest 28 de juny a Madrid, pretén divulgar la filantropia i suposa un "reconeixement al compromís social" dels protagonistes, submergits des de fa temps en diferents tasques filantròpiques, segons ha informat Forbes. En aquest sentit, l'editor del llibre i director de la revista Forbes, Andrés Rodríguez, ha explicat que els protagonistes d'aquest llibre són "persones influents que estan canviant moltes realitats", millorant l'educació, promovent l'ocupació o lluitant contra la pobresa, entre altres aspectes.

Sota el títol «Un filantrop d’arrels humils», el capítol del llibre repassa la trajectòria de Fainé des de la seva infància en un barri humil de Manresa fins a la seva tasca actual al capdavant de la Fundació Bancària ”la Caixa”. El capítol aprofundeix en aspectes com la influència dels seus pares i dels valors que li van transmetre; l’admiració per la figura de Francesc Moragas, fundador de ”la Caixa”; i l’aposta ferma per la formació de directius.

D’acord amb el fil conductor del llibre, es dedica un epígraf específic a la concepció de la filantropia per part de Fainé. El president de la Fundació Bancaria ”la Caixa” advoca per una filantropia "molt professionalitzada, amb un alt nivell d’exigència, però alhora humil, en el sentit de ser capaç de reconsiderar una intervenció si els seus resultats no són els esperats". Per aconseguir-ho, la filantropia del segle XXI, a parer seu, ha d’estar guiada per quatre principis: anticipació, flexibilitat, complementarietat i eficiència.

Finalment, completen el volum també altres grans filantrops estrangers, com el president i CEO de Berkshire Hathaway, Warren Buffett; el president de Wipro, Azim Premji; el fundador de The Open Society Foundations, George Soros; president i CEO de l'Holding empresarial Cheung Kong i la Corporació Hutchison Whampoa, Li Ka-shing; l'hereva de l'imperi americà de supermercats Walmart, Alice Walton; i el fundador, CEO i propietari de Bloomberg LP, Michael Bloomberg.

Entre els filantrops destacats es troben també el fundador i president de la Aga Khan Development Network, Aga Khan; el cofundador de Google Sergey Brin; els fundadors de Koch Industrie, Charles i David Koch; el cofundador del Duty Free Shoppers Group i de la The Atlantic Philanthropies Foundation, Chuck Feeney; i el fundador i director executiu d'Amazon, Jeff Bezos.