El president de la Fundació CEDE i de la Fundació Bancària "la Caixa", Isidre Fainé, ha clausurat avui a Màlaga el XVIII Congrés de la Confederació Espanyola de Directius i Executius (CEDE), on grans directius espanyols han debatut sobre les perspectives de futur i els reptes que ha d'encarar l'empresa. La jornada també ha comptat amb les intervencions d'Antonio Garamendi, president de la CEOE; Jordi Gual, president de CaixaBank; Luca de Meo, president de Seat; Josu Jon Imaz, conseller delegat de Repsol; Francisco Reynés, president executiu de Naturgy; l'actor i productor Antonio Banderas; i el cardiòleg Valentí Fuster, entre d'altres.

Les eleccions generals, que se celebraran aquest diumenge 10 de novembre, han ocupat una part important del debat, a causa dels múltiples objectius que reclamen col·laboració públicoprivada i que, per tant, "requereixen d'un govern estable". En aquest sentit, Fainé ha assegurat que "m'afegeixo als qui desitgen que, després de les eleccions de diumenge vinent, s'obrin els oportuns espais de negociació, amb vista a consensuar les reformes estructurals que el país necessita". "Unes reformes que haurien d'afectar a la qualitat del sistema educatiu, al correcte funcionament del mercat laboral i al disseny encertat del sistema impositiu", ha demanat el directiu.

Així doncs, "ens trobem davant d'una combinació formidable de forces tecnològiques, socials i polítiques que canviaran profundament els mercats en els quals competeixen les nostres empreses. Ningú no s'escaparà d'aquests desafiaments. De fet, estem vivint ja una nova era. Davant d'això, hem d'intentar anticipar tendències per construir el nostre futur empresarial. El nostre objectiu és saber guanyar el futur. El camí per guanyar aquest futur passa per aconseguir de manera simultània el compromís dels empleats, la fidelitat dels clients la satisfacció dels accionistes i el reconeixement de la societat cap a l'empresa. Si una empresa és fort en aquests quatre aspectes serà pràcticament imbatible", ha explicat Fainé.

Amb un missatge motivador, Fainé ha volgut "compartir una frase que utilitzo molt i que potser us pot ser d'utilitat: no lliureu mai el cap. Si penseu així, és per alguna cosa. L'èxit és fruit d'una llarga paciència. Els que em coneixeu m'haureu sentit dir: ni el bé fa soroll ni el soroll fa bé; sense oblidar que moltes vegades el silenci evita problemes i moltes vegades el somriure els resol".

A part del president de la Fundació Bancària "La Caixa", altres personalitats com el president de CaixaBank, Jordi Gual, han tingut veu en les jornades. "Com a dirigents empresarials tenim una responsabilitat i un compromís amb la societat, no ens podem quedar al marge. Ens trobem en un moment en què la legitimitat del sistema està en joc i hem de contribuir al seu sosteniment".

Posteriorment, el president executiu de Naturgy, Francisco Reynés, ha conversat amb Inma Shara, directora d'orquestra i compositora, sobre la importància de dirigir amb passió. Per la seva part, el president de Seat, Luca de Meo, ha explicat, que les regles del joc "han canviat i ens obliguen a tenir cotxes de 0 emissions, no tenim gaires alternatives com a indústria. Un de cada quatre cotxes que venguem el 2025 haurà de ser elèctric, avui la proporció és de l'1%".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat