Les exportacions catalanes entre el gener i el juny d'aquest any han crescut un 28,2% respecte al mateix període l'any 2020. S'han exportat productes per un valor de 39.684,8 milions d'euros. Els volums que s'han registrat són superior al primer trimestre de 2019, per tant estan per sobre dels nivells prepandèmia. 

Segons les dades publicades aquest dijous pel Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, Catalunya va ser la comunitat que més ha contribuït al creixement de les exportacions al conjunt de l'Estat en aquest trimestre, amb una quota del 25,9%. 

El sector químic, al capdavant de les exportacions 

No tots els sectors s'han desenvolupat de la mateixa manera. Destaca especialment el sector químic que durant aquest semestre ha esdevingut el líder indiscutible de les exportacions catalanes. Aquesta mena d'indústria ha exportat productes per un valor d’11.449,1 milions d'euros, un 18,5% més en termes interanuals i un 13,7% més en comparació al primer semestre de 2019, segons recull l'ACN. 

L'altre sector que ha registrat resultats positius respecte a les exportacions és la indústria dels béns d'equip. Durant el mes de juny aquest sector ha crescut un 44,8%, amb exportacions per valor de 1.263,3 milions d'euros.  

En tercera posició es troba el sector de l'alimentació, les begudes i el tabac. Al llarg del primer semestre de l'any la venda d'aquesta mena de producte a l'estranger ha generat 5.888,1 milions d'euros, un 13,4% més que el període anterior.   

Creixement de les importacions

Tot i que les exportacions han crescut, també ho ha fet les importacions. Després que el volum d'importacions registres una caiguda a principis d'any aquesta ha tornat a la seva tendència de sempre. Se segueixen registrant més importacions que exportacions. En aquest semestre s'han importat productes per un valor de 43.192,3 milions d'euros, un 17% més que en el mateix període de l'any anterior.  

Segons les dades presentades pel govern espanyol, Catalunya concentra el 27,3% del total de les importacions de tot l'Estat. 

Més tràfic de contenidors al Port

El tràfic de contenidors al Port de Barcelona ha crescut  fins juliol d'aquest any un 30% més respecte al mateix període en 2020. S'ha assolit la xifra rècord de 2.089.690 TEU transportat (cada TEU equival a un contenidor de 20 peus, uns 6,1 metres). Amb aquesta dada se supera l'anterior rècord de l'any 2019, quan es van arribar a transportar 2.007.903 TEU. 

Es tracta d'un altre indicador del bon ritme que segueix l’economia catalana. El president del Port de Barcelona i exconseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha celebrat les xifres, les quals considera un signe de recuperació. Calvet ha assegurat que les dades logístiques són un gran indicador econòmic, no només per a l'ens que presideix sinó per a tot el país. 

 

Imatge principal: Fotografia del Port de Barcelona / Europa Press