Les exportacions catalanes de productes industrials d'alta tecnologia han tancat el tercer trimestre en 2.263 milions d’euros, un 9,3% més que en el mateix període de l'any passat, segons l'Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). Els productes farmacèutics són el 75% de les exportacions d'alta tecnologia, i han crescut en vendes un 8,3% després de quatre trimestres consecutius de taxes negatives. Els productes informàtics, electrònics i òptics han augmentat les exportacions un 17,1%. Les vendes a la Unió Europea han crescut un 0,8% i les destinades a la resta del món, un 18,1%.

Les vendes de productes industrials de nivell mitjà alt han assolit un valor de 7.844,4 milions, un 17,3% més que en el tercer trimestre del 2020. L'augment es deu principalment a l'increment de les exportacions de productes químics (44,3%), ja que els materials i equips elèctrics, maquinària i vehicles han disminuït un 1,5% en el mateix període. Les vendes destinades a la Unió Europea han augmentat un 11,9% i les destinades a la resta del món un 26,6%.

Les exportacions de productes de nivell mitjà baix han aconseguit 2.717 milions, un augment del 30,8% respecte del mateix trimestre de l’any anterior, el percentatge més elevat dels quatre nivells tecnològics. Creixen les exportacions de tots els tipus de productes d'aquest grup: cautxú i matèries plàstiques, productes minerals no metàl·lics i metal·lúrgia (27,2%); productes metàl·lics (31,4%) i altres productes (41,4%).

Les vendes destinades a la UE han augmentat un 31,5% i les destinades a la resta del món un 29,2%. Les exportacions de productes de nivell tecnològic baix han crescut un 15,9%, amb un valor 5.404,2 milions. Per àrees geogràfiques, les vendes a la UE han augmentat un 12%, i les destinades a la resta del món un 21,8%.

Rècord d'exportacions

A falta de poc més d'un mes per acabar el 2021, sembla que el comerç exterior català ha tornat a agafar força després de l'aturada del 2020 a causa de la pandèmia. De fet, el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ja va assegurar el passat mes d'octubre que les exportacions catalanes superaran el seu rècord històric aquest 2021 amb vendes superiors a 74.000 milions d'euros, segons les previsions d’ACCIÓ.

Concretament, el conseller va assegurar que si Catalunya manté el ritme actual, "aquest 2021 tancarem l’exercici amb unes vendes a l’exterior superiors als 74.000 milions d’euros, superant així els nivells previs a la pandèmia” i, per tant, superant el rècord històric batut el 2019.

Alhora, Torrent també va assenyalar que “es preveu un increment al voltant del 13% respecte al 2020, unes dades que reafirmen un cop més la robustesa del nostre sector exterior i ens indiquen el camí a seguir, no només per sortir com més aviat millor de la crisi provocada per la pandèmia, sinó per fer-ho de manera més competitiva”