Cinc anys després la intervenció de la Banca Privada d’Andorra (BPA), el secretari d’Estat d'Interior del govern de Mariano Rajoy, Francisco Martínez, ha admès en una carta als propietaris de l'entitat que es va tractar d’una decisió política i qualifica l’actuació d’"injustificada, desproporcionada i injusta”.  Eximeix, però, de qualsevol responsabilitat al govern del PP, i descarrega tota la culpa a les autoritats d'Andorra.

La carta, a la qual ha tingut accés El Mundo, està datada el 3 de novembre passat i és la resposta a una missiva enviada per la família Cierco, en la qual li demanaven ajuda per saber que havia passat amb el seu banc a Andorra i Banco de Madrid.

mariano rajoy fernandez diaz pp Bárcenas efe

Mariano Rajoy i Jorge Fernández Díaz / Efe

Cas arxivat

La BPA, que va ser intervinguda el març del 2015, estava en el punt de mira del Ministeri de l’Interior pels comptes que la família Pujol hi tenia a Andorra i que va amagar al fisc. L’entitat va ser denunciada pel Servei de Prevenció de Blanqueig de Capitals espanyol, a proposta de les autoritats nord-americanes, de blanqueig de capitals de clients russos, xinesos i sud-americans. Anys després la Justícia va arxivar el cas en considerar que no s’havia incomplert la normativa.

Francisco Martínez admet a la seva carta,  un cop ha analitzat la documentació sobre la intervenció del BPA, que "a vegades, no poques, els poders públics causen gravíssims perjudicis amb actuacions que, fet i fet, es demostren injustificades, desproporcionades o senzillament injustes, com sembla ser el seu cas".

bpa efe

Cues a l'entitat el 2015 en saber-se la intervenció / Efe

Actuació concertada i coordinada

L’exnúmero dos de Jorge Fernández Díaz, imputat en l’operació Kitchen,  admet que la rapidesa amb què es va dur a terme la intervenció no pot ser fruit de la casualitat “sinó d’una actuació concertada i coordinada”. "No puc negar-li que tant la severitat d'una mesura com la intervenció d'una entitat financera com la inusitada rapidesa amb la qual es van tramitar els expedients fa veure que existia una evident i ferma decisió de prendre tals mesures", afirma.

Francisco Martínez apunta que la col·laboració de les autoritats d’Espanya, Andorra i els Estats Units “havia servit per intentar provocar la col·laboració de BPA en la recerca de la fortuna oculta de determinades personalitats investigades”, en referència a la família Pujol.

Desproporció

"Les resolucions judicials posteriors han demostrat el desproporcionat i fins i tot infundat d'aquella actuació, en la qual les entitats financeres intervingudes van acabar sent sacrificades en nom d'una exagerada demostració de compromís amb els estàndards dels Estats Units, sense possibilitat de fer al·legacions o de defensar el que, anys després, han acreditat els tribunals, quan ja era massa tarda", manifesta ara Martínez.

Quant a les causes que hi va haver darrera de la intervenció, l’excàrrec del govern del PP apunta a la pressió de les autoritats dels EUA de prevenció de blanqueig i de finançament del terrorisme a les autoritats andorranes.  "La manera de demostrar la disposició de tals autoritats del seu país va ser el lliurament -si em permet l'expressió- d'una de les entitats financeres del país, la BPA ". Tot, afegeix,  per dissipar qualsevol dubte sobre la voluntat política d'Andorra de complir les expectatives dels Estats Units, “encara que anés a costa d'un enorme mal personal i patrimonial".

Francisco Martínez numero dos Interior cas Villarejo EFE

Francisco Martínez, número dos de Fernández Díaz a Interior / EFE

La responsabilitat, del Govern andorrà

Per Martínez, tota la responsabilitat de la intervenció és de les autoritats andorranes i nega que el govern del PP estigués darrera de l’operació. Així mostra la seva sorpresa pel fet que s’hagi ampliat la querella presentada pels Cierco a Andorra contra Mariano Rajoy i Jorge Fernández Díaz.

L’exnúmero dos d’Interior apunta directament  Antoni Martí, expresident d'Andorra,  Jordi Cinca, exministre de Finances d’Andorra, Guilbert Saboya, exministre d'Afers Exteriors, Carles Fiñana, responsable de la Unitat d’Intel·ligència, o Alfons Alberca, fiscal general d'Andorra. Així afirma que no entén per què es busca responsabilitat entre les autoritats espanyoles, quan les decisions polítiques es van prendre a Andorra “i van precipitar. Això sí, la resposta coordinada de les autoritats homòlogues espanyoles”.

Imatge principal: Oficines centrals del PBA a Andorra / BPA